HerasMed (930 x 122 px)

constantin nicolescu

ÎNTOARCEREA „REGELUI”

Primul mare eveniment politic al anului la nivel local nu va fi instalarea prefectului actualului partid de guvernământ, ci alegerea unui nou șef al formațiunii care domină județul din timpuri imemoriale. Astfel, în a doua jumătate a lui ianuarie delegații de prin toate localitățile argeșene sunt chemați să voteze, probabil în unanimitate, că așa se poartă de ani buni, pentru noul lor jupân, cel care să le redea mândria de a fi reprezentanții celui mai puternic partid din câte a văzut Argeșul.

Citiți și: Exclusiv. Mînzînă confirmă discuțiile, Gorghiu cere calm: Prefectura Argeș, între PSD și PNL

Urmărind ce se mai scrie prin ziarele de pe net, am observat că pentru fotoliul actualului lider, care se pare că a avut mai mult succes pe tatami și la catedră decât în managementul organizației, se pregătesc candidați care cu greu pot fi comparați. Dacă o luăm în ordinea vârstei, aș spune că primul care are șanse este un domn, economist de formație, care și-a început cariera politică într-un alt partid prin norocul de a ajunge senator cu vreo câteva mii de voturi, undeva prin mileniul trecut. A fost și deputat, și-a schimbat „doar” de două ori culoarea politică, iar acum este vicepreședinte al Consiliului Județean și om de bază în conducerea organizației județene.

Un al doilea candidat, cu doi ani mai mic, medic veterinar la origine, actualmente deputat, este mult mai cunoscut la nivel național decât în județ, mai ales pentru controversele pe care le-a iscat. I se spune „Mitralieră” pentru că și-a păstrat acasă un AKM de la Revoluție și este unul dintre cei mai vocali politicieni care există la acest moment. Și el e tot la al treilea partid.

Citiți și: PSD Argeș, alături de angajații Novares, pentru un viitor sustenabil al industriei auto!

Cel de-al treilea pretendent, cu vreo douăzeci de primăveri mai tânăr decât contracandidații săi, este persoana care a avut una dintre cele mai rapide ascensiuni în politica argeșeană, ajungând în mai puțin de un deceniu din poziția de consilier parlamentar la cea de mână dreaptă a celui mai important om din județ. Este singura femeie care a avut vreodată șanse să conducă cel mai puternic partid din Argeș, ocupând la acest moment poziția de administrator al județului, după ce a fost, printre altele, și șefă de cabinet a prefectului.

În mod normal, favorit ar fi cel mai experimentat dintre candidați, care a ocupat, timp de mai bine de două decenii, numai funcții importante, inclusiv la nivel central. Numai că, pentru că organizația județeană a partidului este într-o vizibilă criză de lideri, problemă care se vede și la centru, jocurile se fac, din câte se observă cu din ce în ce mai multă claritate, pentru cel mai tânăr dintre doritorii funcției.

În mod normal m-aș bucura, pentru că socotesc că politica argeșeană are nevoie de lideri tineri, cu mentalitate mai puțin influențată de trecutul comunist. Dar zvonurile din piață mă fac să fiu mai degrabă pesimist, dat fiind că doamna în cauză nu este favorită datorită faptului că e femeie sau pentru că este singurul candidat cu studii politice, ci pentru că victoria ei ar însemna, de fapt, întoarcerea, prin intermediari, a fostului lider, cel care a condus cu mână de fier județul mult și bine, până când justiția l-a scos din joc, pe termen care pare să fie nelimitat. În lipsa lui, partidul a rezistat la putere în județ, dar influența la nivel național a scăzut foarte mult, situație ilustrată și de absența argeșenilor din rândul zecilor de miniștri care-au alcătuit mult prea multele guverne ale partidului din epoca liderului ajuns din fruntea Camerei Deputaților direct la pușcărie.

Acum, că partidul e în opoziție, după cele mai proaste rezultate din istorie și cu perspective din ce în ce mai mici de a reveni la guvernare, momentul este numai potrivit pentru întoarcerea celui pe care un coleg, acum vreo 15 ani, îl numea „Stăpânul inelelor”, în urma unei victorii categorice în alegerile locale. Va fi, pentru a continua analogia cu faimoasa trilogie a lui Tolkien, transpusă ulterior cinematografic, un fel de Întoarcerea Regelui, cu mențiunea că în acest caz „regele” nu-și va lua din nou tronul în primire, mulțumindu-se să conducă din umbră. Drept pentru care epoca pe care o consideram deja apusă va avea o șansă serioasă de a reveni. Firește, asta dacă argeșenii cu drept de vot nu s-au săturat să fie conduși de același partid care a avut, iată, decenii întregi la dispoziție pentru a-și demonstra capacitatea managerială, cu rezultatele pe care fiecare le știe mult prea bine.

HerasMed (555 x 222 px)
eurial 570×90