- Publicat de: ePitești
- 4-05-2019, ora 11:22
- Editorial
NOI, EUROPENII…
Sunt European. Așa îmi începeam cea de-a doua carte, intitulată „Ei, cum e?”, lansată, în urmă cu un an, la Pitești. Era și este o declarație de apartenență la un spațiu pe care mai întâi l-am perceput din punct de vedere geografic, după cam am și ajuns să-l simt ca făcând parte integrantă din ceea ce sunt eu astăzi. Și asta nu este neapărat o consecință a faptului că trăiesc, de câțiva ani, în altă țară europeană decât cea în care m-am născut, ci mai degrabă invers. Am decis să trăiesc într-o altă parte a Europei pentru că mă simt parte integrantă a acesteia, și asta nu de ieri, de alaltăieri.
Citiți și: „Cei care astăzi susțin CG, vă rog să vă gândiți bine”Așa că, atunci când ajung în țara mea de origine, în orașul în care am trăit vreo 30 și ceva de ani, și mă întreabă lumea cum mai este viața prin Europa, de obicei mai la mișto, prietenește însă, nu mă supăr. Dimpotrivă, încep prin a povesti că pe la noi, prin Europa, care include și România, firește, lucrurile sunt așa și pe dincolo. Și cei care mă cunosc de ceva vreme știu că, dacă mă stârnesc să vorbesc despre ceva ce mă pasionează, cu greu mă mai pot opri. Iar printre pasiunile mele se numără și Europa ca idee de prezent și viitor, bazată, firește, și pe lecțiile trecutului. Lecții care, din păcate, într-o țară care până mai ieri avea cea mai mare încredere în Uniunea Europeană dintre statele membre par să fie puțin câte puțin uitate pe fondul alunecării spre populism și chiar extremism a celor care ne guvernează.
Există, însă, în pofida climatului politic actual de pe la noi și nu numai, suficiente motive de optimism pentru noi, europenii. Și nu mă refer doar la statistici, care arată mai bine chiar în raport cu perioada de dinaintea crizei economice, pentru că veți spune, pe drept cuvânt, că nu trăim cu statistici, ci cu bani. Or bani, să-mi fie cu iertare, dar sunt mai mulți în piață decât au fost în ultima vreme. Se vede din numărul de mașini șmechere, din vânzările supermarketurilor și ale magazinelor de lux și din gradul de ocupare al unităților de cazare din toată Europa, inclusiv cele de la noi din țară.
Citiți și: Românii continuă să voteze! Cifrele oficiale ating nivele recordE drept, au crescut prețurile, dar au crescut și salariile, și asta nu numai pentru că avem un guvern populist, ci, parcă în ciuda acestui fapt, și pentru că economia României este în creștere. Uitați-vă la televizor sau prin ziare și veți vedea că principalele subiecte sunt legate de luptele politice. Oricât de scârbă v-ar produce acest lucru, asta înseamnă și că alte subiecte nu sunt considerate a fi importante, iar noi știm că nicio veste înseamnă, de fapt, o veste bună, pentru că asta înseamnă că lucrurile merg normal, deci nu e nicio știre.
E drept, unii europeni au votat acum vreo trei ani că vor să plece, dar deocamdată sunt tot alături de noi. Alții continuă să voteze, cam ca noi acum vreo doi ani și ceva, populiști care știu doar să vorbească, dar și la ei lucrurile merg normal, în lumea reală. Atentate teroriste sunt din ce în ce mai rare, migrația s-a redus sensibil, investițiile în toată Europa sunt în creștere, iar șomajul scade, inclusiv în rândul tinerilor. Iar prioritatea în toată Uniunea Europeană este mediul înconjurător, semn că oamenii care azi o duc bine au început să se gândească serios la ziua de mâine și la viitorul copiilor lor. Și al nostru, al românilor, pentru că facem și noi parte din această lume, pentru că așa am decis, prin vot, la referendumul din 2003. Iar un om serios, atunci când se angajează la ceva, așa cum ne-am angajat și noi acum 16 ani, se ține de cuvânt. Respectă regulile pe care a promis că le va respecta, primind în schimb respectul pe care-l merită și, poate cel mai important lucru, avantajul material al apartenenței la cea mai bogată zonă de liber schimb din lume.
Scriu asta pentru că de prea multe ori uităm că ne-am angajat să fim membri ai Uniunii Europene, nu numai cu drepturi (la liberă circulație, de exemplu), ci și cu obligația de respecta statul de drept, justiția și drepturile fundamentale ale omului. Și sunt convins că, dacă vom continua să fim parte în tot ceea ce face UE, ne va fi din ce în ce mai bine, așa cum ne-a fost de când am intrat încoace. Sunt european, și am toate motivele să fiu optimist, ceea ce cred că putem fi cu toții, dacă ne concentrăm asupra lucrurilor care contează cu adevărat și lăsăm luptele politice celor care au de câștigat de pe urma lor. Și pe 26 mai mergem la vot.