930 x122 grota rece

alegeri

SEMNE BUNE ANUL N-ARE

Semne bune anul n-are. Am ajuns, aproape fără să ne dăm seama, la finalul unui alt an. Parcă mai ieri ne bucuram că începe 2018, sărbătorind Revelionul pe unde puteam și noi, prin cluburi cu muzica dată la maxim, prin piețe cu spumant ieftin oferit de primar sau pe-acasă, cu rudele.

Citiți și: Șoc pentru clienți! Noua lege schimbă plățile cu cardul!

Asta, bineînțeles, dacă nu ne găseam printre bogătașii nației, ca să trecem anul prin locuri exotice și să și ne lăudăm pe rețelele sociale pe tema asta. După aceea viața a trecut firesc, cu aproape 12 luni de creșteri salariale pentru unii și de taxe pentru toți, dar și cu o neîntreruptă mârlănie la nivel înalt, transmisă în direct și înregistrată și la televizor.

Ne-am văzut prietenii și frații din diaspora bătuți de jandarmi, am văzut că justiția independentă este pe ducă și-am mai văzut cum lumea se populează cu mici autocrați, dornici măcar să semene cu Trump sau cu Erdogan, dacă nu cu Putin. În Pitești, în anul care se încheie, n-am văzut schimbări esențiale. Același primar, declarat între timp incompatibil, dar păstrat în funcție pentru că partidul îl apără.

Citiți și: România, greu de învins! Programul complet al meciurilor din preliminariile CM 2026

Și mici schimbări, adică mai multe mașini aduse de afară și mai multe săli de jocuri. Dar am cunoscut mulți oameni tineri, cu ocazia unor prezentări la fostul meu liceu și la fosta mea universitate, oameni care mi-au arătat că viitorul Piteștiului și-al țării are șanse mari să fie mai bun decât prezentul în care decid tot cei crescuți pe vremea lui Ceaușescu. Una peste alta, însă, cred că 2018 n-a fost un an bun pentru noi, românii.

Adică e clar că ne-a crescut nivelul de trai, cel puțin pe hârtie, dar conducerea unor cetățeni preocupați exclusiv de lichidarea justiției ne-a apropiat și mai mult de autoritarismul unor regimuri precum cel turcesc sau rusesc. Iar semne bune anul 2019 nu prea are. Ne aflăm în momentul în care mai avem doar câteva zile și vom începe, cel puțin pe hârtie, să conducem cea mai bogată și mai pașnică parte a lumii, Uniunea Europeană.

Și o vom face prin intermediul președintelui Iohannis, cunoscător al diplomației europene și apropiat cercurilor de putere din UE. Dar și prin intermediul celui mai slab guvern din istoria recentă a României, condus de o doamnă care tocmai a fost declarată omul anului de către propaganda rusească și care are probleme serioase cu propria limbă, ca să nu mai vorbim de celelalte limbi străine pe care se presupune că ar trebui să le folosească pentru a discuta cu omologii săi.

E drept, prin ministere sunt oameni de valoare, dar mă tem că ordinele vor veni tot de la politrucii incompetenți (iertați-mi, vă rog, pleonasmul), iar rezultatul va fi o bulibășeală de nivel european, care va cimenta și mai mult ideea că țara noastră, după ce că n-a fost pregătită să adere la Uniunea Europeană, nu e în stare nici s-o conducă.

La nivel național și local, lucrurile nu vor fi cu mult mai roze. Ne așteaptă schimbări economice profunde, cele mai multe cu efecte devastatoare asupra majorității cetățenilor, directe și indirecte. Vom avea alegeri europarlamentare, în care prevăd că tot cel mai antieuropean partid va câștiga cele mai multe mandate, pentru a-și trimite la Bruxelles oameni mai degrabă interesați de shopping și de salariile mari decât de politica europeană în folosul cetățenilor români.

Și vom avea și alegeri prezidențiale, care ar putea fi ultimele cu adevărat libere pentru o bună bucată de vreme. Acum șansele cele mai mari le are actualul președinte, dar lupta constantă contra justiției a actualei guvernări poate duce la schimbarea regulilor democratice și la mari abuzuri și fraude, având ca rezultat previzibil o viciere substanțială a rezultatului votului.

În restul lumii, e cam clar că englezii își iau jucăriile și pleacă din UE, că americanii își iau și ei soldații din diverse locuri și-i lasă lumea lui Putin, că populiștii de toate culorile se vor impune tot mai mult, inclusiv în Parlamentul European, și că vom trăi, pe ansamblu, mai prost ca anul ăsta.

Dar cheia este în continuare la fiecare dintre noi. Să-i lăsăm pe politicieni să facă ce știu ei, să vorbească și să promită, și să ne vedem de ale noastre. Să încercăm să fim mai buni în tot ceea ce facem, să fim mai harnici și mai deștepți, să ne uităm mai puțin la televizor și mai mult la informațiile economice, să criticăm mai mult tot ce nu ne place și să nu ne mai lăsăm umiliți de incompetenți și răuvoitori.

La mulți ani, oameni buni, și să ne regăsim cu bine în 2019!

New Profesional Consult-555×222
New Profesional Consult 570×90