930×122 CAPRA 5

robotizare

STAŢI SĂ VEDEŢI CÂND SE VIRUSEAZĂ ŞI ROBOŢII

O mulţime de ştiri despre cum se va schimba lumea în urma pandemiei circulă zi de zi în presa internaţională. Că se va schimba, asta e clar. Mai mult decât atât, începem să ne dăm seama şi cum. Specialiştii mizează pe aportul tot mai mare al roboţilor, în special în industrie. Sute de milioane de fierătăi bine unse pe la încheieturi vor pune piesele cap la cap fără greşeală, fără să obosească, fără pauză de ţigară şi cafea, fără să ceară măriri salariale şi fără să facă grevă.

Citiți și: NU-I BAI CU PANDEMIA LA LOCUL DE MUNCĂ. 85 DE MILIOANE DE ROBOŢI VOR ÎNLOCUI OAMENII

Pare un tablou de vis pentru marile companii care investesc de câţiva ani în aşa ceva. Gradul de robotizare în anumite companii a trecut deja de 20%. Inclusiv la Uzina Dacia planul este de creştere a acestei capacităţi.

Este societatea actuală pregătită pentru aşa ceva? Cel puţin la noi, pot spune că nu. Există o mare teamă de roboţi, în primul rând din cauza faptului că sunt văzuţi ca înlocuitori ai oamenilor pe posturi. În mare parte, aşa şi este. Un număr important de persoane îşi vor pierde job-urile la un moment dat, fiind înlocuite de braţele de fier şi fără cap.

Capul, căci acesta este cel mai important, va fi tot omul (cel puţin în următorii 10 ani). Doar că în acest caz vorbim de persoane cu un grad foarte ridicat de instruire şi, mai mult decât atât, înzestrate cu abilităţi de a pune în practică anumite concepte.

Cei care se tem, e lesne de înţeles, sunt angajaţii de rând (sau din rând) care execută la locul de muncă una sau două sarcini bine definite, repetitive şi nenegociabile.

Eu unul mă tem de altceva. Mă tem că odată cu expansiunea roboţilor vor fi orchestrate noi tipuri de atacuri cibernetice, cu efecte devastatoare asupra ţintelor. Companiile care mizează în mare parte pe roboţi vor fi nevoite să investească bani grei şi în securitatea informatică. Chiar şi aşa, grupurile de atacatori (hackeri) vor obţine informaţii din interior care îi vor ajuta să pună temporar pe butuci o mare fabrică.

Calculele nu sunt deloc simple. Cât va costa remedierea problemelor, ce impact va avea un astfel de „outage” în producţie, nu ştiu. Recunosc însă că aştept cu nerăbdare următorul episod! De „Pandemic” deja m-am plictisit şi, fie vorba între noi, e un serial foarte prost.

(Foto: descriptiv / Sursa foto: hispanTV)

 

 

555×222 grota rece

Comentarii

2 comentarii

Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

EcoMoto 570×90