- Publicat de: Ionela Iordachita
- 6-04-2022, ora 10:43
- Știri
Elev la Brătianu, fotbalist de națională, olimpic la matematică și campion la karate
Olimpic la matematică și fotbalist în lotul naționalei României la fotbal.
După ce zilele trecute am adus în atenția publică performanțele fotbaliștilor argeșeni din grupa Under 16 a Liceului cu Program Sportiv „Viitorul Pitești”, antrenați de Mihăiță Toma (Subiectul pe larg, AICI: Grupa U 16 a LPS, antrenată de „Tomiță”, scoate fotbaliști de națională pe bandă rulantă!), astăzi vă prezentăm detaliile neștiute din viața unuia dintre juniorii de succes formați la LPS Pitești.
FACE PERFORMANȚĂ ÎN FOTBAL ȘI ESTE OLIMPIC LA MATEMATICĂ
Este vorba despre Mihai Militaru (foto), căpitanul echipei FC Argeș U16. Mihai, în vârstă de doar 15 ani și 8 luni, este unul dintre fotbaliștii juniori de succes pe care îi are Argeșul, fotbalist care a fost convocat și la echipa Națională a României.
Nu toată lumea știe însă că Mihai nu este pasionat doar de fotbal, ci și de matematică. Și în acest domeniu face, bineînțeles, performanță. Este olimpic!
A OBȚINUT BRONZUL PE ȚARĂ LA OLIMPIADA NAȚIONALĂ DE MATEMATICĂ
În prezent, Mihai este elev la Colegiului Național „Ion C. Brătianu” din Pitești, profilul matematică-informatică intensiv, iar în trecut a învățat la Școala nr. 19 „Matei Basarab”, din cartierul piteștean Găvana.
De-a lungul timpului a participat la cinci Olimpiade Județene de matematică și s-a calificat la trei Olimpiade Naționale.
Astfel că, în clasa a – VII- a a obținut medalia de bronz pe țară la Olimpiada Națională de Matematică.
SE JUCA CU CIFRELE DE MIC
Am stat de vorbă cu Mihai, iar tânărul ne-a mărturisit că pasiunea pentru matematică o are de mic, de când se ”juca” cu cifrele. Acesta încerca să adune numerele de pe plăcuțele de înmatriculare ale mașinilor pe care le vedea în trafic.
Talentul acestuia a fost descoperit în clasa a- V- a de către un domn inginer, Voicu Liviu, care l-a remarcat pe tânăr în cadrul olimpiadelor la care participa.
Acesta a fost îndrumătorul lui în matematică. Ani de zile l-a meditat gratis pe Mihai, fără să-l cunoască dinainte, primindu-l chiar alături de copiii lui pentru a-l pregăti.
CAMPION NAȚIONAL LA KARATE
Dacă pasiunea pentru matematică a venit încă de când era mic, pasiunea pentru fotbal s-a ”născut” mult mai târziu.
Totul a plecat de la părinții acestuia, care văzând că Mihai este un copil foarte energic au decis să-l îndrume către un sport. Nu a fost fotbal însă, ci karate.
De la 7 ani a început să practice karate, iar după șase luni a devenit campion național timp de trei ani.
Dragostea pentru fotbal l-a făcut pe Mihai să renunțe la karate, iar asta s-a datorat tot oamenilor din jurul lui, mai exact unui vecin (jucător de fotbal), care l-a dus la antrenamente fără ca părinții lui să știe.
SE SACRIFICĂ PENTRU A-ȘI URMA VISUL
Părinții lui Mihai ne-au mărturisit faptul că la începutul practicării acestui sport le-a fost teamă ca nu cumva pasiunea să fie una speculată și au decis să îi impună anumite condiții pentru a afla cât de dedicat este băiatul. Astfel că, Mihai nu putea merge la antrenamente dacă temele pentru școală nu erau făcute.
„Indiferent cât se sacrifica să învețe până noaptea târziu, dorința lui era de a participa la antrenamente”, ne-au declarat părinții lui Mihai.
MIHAI, UNUL DINTRE CEI MAI BUNI FUNDAȘI CENTRALI DIN ȚARĂ
În prezent, Mihai joacă la grupa U16 FC Argeș, care este antrenată de Cătălin Oprea și Mihai Ariciu, și așa cum menționam la începutul articolului este căpitan de echipă.
Tânărul a debutat la FC Argeș, echipa a 2-a din liga a 3-a.
Începuturile în fotbal au fost la grupa profesorului Mălușanu. După doar 6 luni de antrenament, Mihai a fost descoperit de profesorul Toma Mihăiță – antrenor LSP Pitești (foto) care, chiar dacă avea o echipă experimentată, a crezut în talentul tânărului și a vrut să facă parte din grupa lui.
Sub îndrumarea acestuia, în momentul de față, Mihai a ajuns unul dintre cei mai buni fundași centrali din țară.
VISUL LUI, SĂ JOACE LA ECHIPA MARE A LUI FC ARGEȘ
Băiatul ne-a mărturisit că asociază dragostea pentru fotbal cu pasiunea pentru matematică.
„Pentru mine matematica este o pasiune, este o provocare. Probabil din acest motiv o asociez cu fotbalul, trebuie să muncești ca să obții rezultatul corect, iar în cazul în care nu-ți iese, o poți lua de la cap fără a repeta greșelile”, ne-a declarat Mihai.
VREA SĂ DEVINĂ ȘI PILOT DE AVION
L-am întrebat pe Mihai și pe ce ar vrea să se axeze în viitor, ce carieră și-ar dori să urmeze, iar băiatul ne-a dezvăluit că își dorește să meargă în paralel cu ambele pasiuni, fotbalul și matematica.
„Îmi doresc foarte mult să pot merge în paralel, pentru că amândouă îmi aduc satisfacție și bucurie. Dorința mea este de a juca la echipa mare a lui FC Argeș, iar ca rezervă, dacă nu voi reuși să-mi îndeplinesc acest vis, voi face facultatea de Inginerie Aerospațială, pentru a deveni pilot de avion”, ne-a declarat tânărul.
PERFORMANȚA ÎN MATEMATICĂ ȘI FOTBAL PRESUPUNE SACRIFICII
Sunt momente în care pasiunile lui Mihai nu se ”împacă” una cu cealaltă. Chiar dacă băiatul ne spune că pentru a fi olimpic la matematică ai nevoie de aceleași lucruri ca atunci când vrei să performezi în fotbal, și anume de dorință și foarte multă muncă, tânărul recunoaște că este vorba și de multe sacrificii.
„În data de 15-20 aprilie trebuie să merg la Olimpiada Națională de Matematică care se desfășoară la Piatra Neamț. În același timp, colegii mei de la fotbal au un meci foarte important la grupa de elită cu Universitatea Craiova. Este foarte greu pentru mine, nu pot fi în două locuri deodată, acestea sunt lucrurile grele”, ne mai mărturisește Mihai.
UNUL DINTRE ELEVII DE NOTA 10 AI COLEGIULUI „BRĂTIANU”
Mihai Militaru este unul dintre elevii de succes ai Colegiului Național „Ion C. Brătianu”, terminând primul semestru al anului școlar 2021 -2022 cu media generală 10.
În finalul interviului, tânărul a ținut neapărat să le mulțumească oamenilor care i-au schimbat viața.
„Vreau să le mulțumesc oamenilor care mi-au influențat viața, domnului Voicu Mihai la matematică, domnilor profesori de fotbal Mălușanu, Toma Mihăiță, Oprea Cătălin, Ariciu Mihai și domnului Ianovski Mihai, care m-a îndrumat la lotul național de fotbal.”