- Publicat de: ePitesti
- 18-07-2024, ora 14:42
- Știri, Știri
Gest banal pentru care se sancționează cu 1.000 de lei: Nu se mai trece cu vederea
Gest banal pentru care se sancționează cu 1.000 de lei: Nu se mai trece cu vederea
Citiți și: Cine poate conduce mașina ta: Amenzi pentru șoferi și proprietariUn gest aparent banal la volan poate aduce amenzi usturătoare șoferilor români.
Potrivit noilor reglementări, amenda pentru această greșeală poate ajunge până la 1.000 de lei.
Citiți și: Codul Rutier 2025: Schimbările ce te pot costa amenzi mari dacă nu le respecțiAsta deși, până recent, polițiștii treceau cu vederea aceste abateri.
În trecut, șoferii care transportau persoane bolnave ce necesitau ajutor medical urgent și încălcau limitele de viteză sau marcajele rutiere puteau ajunge la un acord cu polițiștii pentru a evita sancțiunile.
În prezent, acest lucru s-a schimbat, scrie dailybusiness.ro.
Acum, polițiștii sunt obligați să sancționeze aceste abateri cu amenzi de până la 825 de lei, în funcție de gravitatea faptei.
Șoferii au posibilitatea de a achita jumătate din sumă în termen de 15 zile de la primirea înștiințării.
O altă schimbare importantă în Codul Rutier îi vizează pe șoferii cu domiciliul în România, dar cu permis de conducere emis în altă țară.
Aceștia trebuie să își schimbe permisul, altfel riscă amenzi semnificative.
Gest banal pentru care se sancționează cu 1.000 de lei: Nu se mai trece cu vederea
Până acum, această abatere era iertată de polițiști, dar noua reglementare prevede sancționarea ei.
Conform noilor modificări ale Codului Rutier, refuzul de a accepta procesul verbal de sancționare nu va mai împiedica aplicarea sancțiunii.
Dacă șoferul refuză să primească documentul și acest refuz este înregistrat audio-video de către polițist cu mijloace tehnice din dotare, se consideră că procedura comunicării procesului verbal a fost îndeplinită pe loc.
„În contextul intrării în vigoare a O.U.G nr. 84/2024 pentru modificarea şi completarea unor acte normative în scopul creşterii siguranţei, poliţiştii rutieri, în cadrul acţiunilor, desfăşoară şi activităţi de informare a conducătorilor de vehicule cu privire la noile prevederi legale ce vizează procedura comunicării procesului-verbal de constatare şi sancţionare a contravenţiei. Procedura comunicării procesului-verbal atunci când contravenientul, deşi prezent la încheierea procesului-verbal, refuză primirea acestuia: dacă refuzul primirii procesului-verbal este înregistrat audio-video de către poliţist, cu un mijloc tehnic din dotare, acest aspect fiind menţionat în cuprinsul documentului de constatare, se consideră că procedura comunicării procesului-verbal a fost îndeplinită pe loc”, au transmis oficialii Poliţiei.
Schimbările recente în Codul Rutier impun sancțiuni mai stricte pentru gesturile aparent banale la volan.
Șoferii sunt îndemnați să respecte noile reglementări pentru a evita amenzi semnificative și pentru a contribui la siguranța rutieră.
Foto: Descriptiv