EcoMoto 930×122

impozit

Impozit pe pensie de la 1 ianuarie!

Impozit pe pensie de la 1 ianuarie!

Citiți și: Veste uriașă despre pensii înainte de Paști!

Pentru a elimina o ambiguitate legislativă, din cauza căreia exista riscul ca, de la 1 ianuarie 2024, pensiile administrate privat (pilonul II), cele facultative (pilonul III), dar și cele ocupaționale să fie impozitate cu cotele destinate pensiilor speciale, de până la 20%, guvernanții au venit cu o precizare clară:

Toate aceste pensii se impozitează cu 10%.

Citiți și: Anunțul momentului! Venituri cu 80% mai mari pentru aceste persoane

OUG 115/2023 introduce în Codul fiscal prevederi speciale la calculul impozitului pe venitul din pensii.

Mai exact, Codul fiscal stabilește acum că “(…) pentru drepturile primite în conformitate cu prevederile Legii nr. 411/2004 (…), ale Legii nr. 204/2006 (…) și ale Legii nr. 1/2020 (…), impozitul se calculează prin aplicarea cotei de impunere de 10% asupra venitului impozabil din pensii (…)”.

Pensiile vizate de această clarificare sunt cele private, respectiv, în ordine, cele de la:

– pilonul II (cu contribuție obligatorie),

– pilonul III (cu contribuție opțională)

– cele ocupaționale.

Impozit pe pensie de la 1 ianuarie!

Această clarificare era necesară în contextul în care, în urma schimbărilor legislative din ultimii ani, exista riscul ca, de la 1 ianuarie 2024, pensiile private să fie impozitate progresiv, similar pensiilor speciale.

Astfel, pentru veniturile din pensii obținute în baza prevederilor actelor normative amintite, reprezintă venit impozabil sumele care depășesc contribuțiile nete ale participanților din care se deduce plafonul neimpozabil lunar de 2.000 lei.

Apoi, prin Legea nr. 282/2023 pentru modificarea şi completarea unor acte normative din domeniul pensiilor de serviciu, prevederile Codului fiscal referitoare la calculul și reținerea impozitului pe veniturile din pensii au fost modificate și au fost introduse cote progresive de impozitare a veniturilor din pensii, în funcție de modalitatea de stabilire a venitului din pensii: venit lunar stabilit ca urmare a aplicării principiului contributivității sau parte din venitul lunar reprezentând componentă necontributivă.

Detalii, AICI.

Foto: Descriptiv/romaniatv.ro

New Profesional Consult-555×222

Comentarii

Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

NOR EXPRES 570×90