EcoMoto 930×122

anvelope

Informare de la RAR: Când trebuie demontate anvelopele de iarnă

Informare de la RAR: Când trebuie demontate anvelopele de iarnă

Citiți și: Amendă uriașă pentru șoferii care fac asta!

Codul rutier stabilește că, la conducerea unui autovehicul pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheață sau polei, acesta trebuie să fie dotat cu anvelope de iarnă.

Șoferii nu au un termen-limită până la care sunt obligați să-și doteze mașinile cu anvelope de iarnă.

Citiți și: Atenție, șoferi! Se dă amendă pentru așa ceva!

Asta deși cu câțiva ani în urmă se vehicula termenul de 1 noiembrie.

Totuși, conducătorii sunt obligați s-o facă atunci când condițiile meteo o impun, în funcție de zona prin care circulă.

Totodată, nu există un termen nici pentru trecerea la anvelope de vară.

Aceste lucru a fost subliniat și de RAR, potrivit avocatnet.ro:

„Este important de reținut că legea NU prevede o dată limită de la care autovehiculele trebuie dotate cu anvelope de iarnă sau o temperatură minimă care să declanșeze procesul.

Informare de la RAR: Când trebuie demontate anvelopele de iarnă

Așadar, anvelopele specifice sunt necesare dacă mașina circulă pe un drum public acoperit cu gheață, polei sau zăpadă, indiferent de anotimp.

Iar de la momentul elaborării legii aceste prevederi nu au suferit modificări”.

Încălcarea acestei reguli poate aduce șoferilor amenzi din clasa a IV-a de sancțiuni (între nouă şi 20 de puncte de amendă).

Adică sume cuprinse între 1.485 și 3.300 de lei.

Suplimentar, pe lângă amendă, şoferilor li se reţine certificatul de înmatriculare sau de înregistrare ori dovada înlocuitoare a acestuia.

[555x222px]KV_WinterSale_epitesti

Comentarii

13 comentarii

  • Șerbănică ion spune:

    dar dacă nu schimbă anvelopele de iarnă cu cele de vară, să zicem că nu a avut timp să-și cumpere pe moment și este prins cu cele de iarnă vara ce se întâmplă mulțumesc

  • Viorel spune:

    termenul este aleatoriu, in contextul dat de comentariu. Conform legii, sunt stabilite doua date: 1 november, si 1 aprilie. De ce se răstălmăcesc legile, nu inteleg. Dar, mai sunt cei ce sunt dispusi sa creieze confuzii. Ar fi normal sa avem oameni ce sunt instruiti, in acest sens, care sa aplice legea asa cum este ea, iar institutiile ce trebuie sa aplice si sa supravegheze la aplicarea legii, sa fie mai flexibile, si mai protectoare. In loc fe amenda ii iei certificatul de inmatriculare, astfel il obligi sa se gindeasca, daca conducatorul auto a gresit, sau nu. O educare oarecum fortata, ar putea aduce mai multe beneficii, decat sanctiunea pecuniara.

  • Rezervistul spune:

    D nu Redactor trebuie să completeze astfel dar se vede treaba că nu se pricepe…. Dacă faci accident dar nu din vina ta..dar ai avut cauciucuri de vara iar șoseaua are zăpadă sau gheață…. RCA pe care îl ai sau casco nu te despăgubește! Vă vorbesc în cunoștință de cauza .. sunt inspector de daune la o societate de asigurare….

  • Rezervistul spune:

    Eu întotdeauna atenționez pe cel care își face asig casco sau RCA că asigurarea vine la pachet și cu ceva obligatii din partea celui asigurat….Un alt exemplu….pe care lumea trebuie să-l afle…. Dacă te lovește un autoturism iar auto este oprit sau staționat pe locuri hașurate sau la colțul intersecției să spunem… adică în locuri unde nu ai voie să oprești…și dumneata ești în auto cu mot oprit…și observi pe cel care te-a lovit…asigurările…sun vax albina….nu primește nici un pic de despăgubire… deoarece ai încălcat legea

  • Rezervistul spune:

    Alt exemplul….Nu te baza că ai casco și oricum îți vei repara mașina folosind asig…dacă te lovește unul din spate…iar dumneata ai gustat…ceva beutură….Casco nu te va despagubii…

  • Sorin spune:

    poti circula vara cu rotile de iarna cat vrei dar se uzeaza pe asfalt mai repede din cauza faptului ca s mai moi facute pt zapada gheata si franarea e diferita si viteza pe uscat poti simti si la consum ceva din cauza cauciucurilor de iarna .

  • Alexandru Ivan spune:

    legea a intrat în vigoare la 1 noiembrie 2011, și spune că este obligatorie dotarea cu anvelope de iarna pe drumurile acoperite cu gheata,polei sau zăpadă, fără dată ,cu ceva ani in urmă în septembrie în zona de munte a nins și am montat rotile de iarnă, poliția era la post.Nu se spune în lege nici dată de schimbare cu cele de vară, să mers la schi și în mai.

  • Zic și eu spune:

    anvelope all season marcate ms, m+s. simplu.

  • Felicia spune:

    Ok ! Si să zicem că schimbăm pe 1 aprilie anvelopele de iarnă cu cele de vară. Pe 5 Mai s-au anunțat deja ninsori. Ce facem în acest caz ? Până să fim sancționați , e vorba de siguranța noastră în trafic. Deci e bine sau nu , să ne grăbim cu schimbarea anvelopelor ?

  • Cristian spune:

    Corect. Anvelope all season m+s mai ales ca iernile nu mai sunt cum erau odată și ca drumurile sunt curățate mai bine.

  • ix spune:

    anvelopele de vara se pun doar atunci cand anotimpul iti ofera primele 10 zile de minim 15°(grade celsius) consecutiv ma refer PE TIMP DE ZI iar cele de iarna cam prin septembrie le pun eu cand vremea incepe sa scada sub 15 grade.

    fenomen anvelopa iarna cand circuli cu ele vara: consum foarte mare circa 1.5 litrii in plus, aderenta scade zici ca esti pe gheata deoarece cauciucu fiind elastic devine casant(plastic).

    fenomen anvelopa vara cand circuli iarna in afara de consum care ramane aproape la fel restul sunt invers iar riscu de a derapa cand afara sunt sub 5 grade e 95% sa faci accident. multi cu bmw sau mercedes ori volvo masini de lux am vazut in fata mea enorm de multi pe camp sau in santuri din cauza anvelopelor plus ca bmw are tractiune spate care e si mai greu sa controlezi masina.

    in anul 2021 inca era pandemie prin martie 18 ceva de genu inca era foarte cald peste 19 grade au fost zile in sir am pus cauciucurile de vara ca na sa am aderenta, zis si facut pe drum nu stiam ca in urma cu 5 ore a nins oar norocosu de mine a prins vant care batea peste 110km pe ora si o portiune de gheata pe drum european, masina sub o tona eu viteza aveam 30 km pe ora unde defapt era 90km pe ora limita legala nimeni nu putea sa stea pe drum cand am atins gheata virca 6 metrii pe lungime vantul ma impins la propriu pe contra sens norocu meu ca toti mergeam la fel si cei de pe sens opus nu au inaintat pana nu m-am pus cu greu inapoi pe banda mea. iar un camion s-a rasturnat din pacate, din toata chestia asta am invatat ca mai bine le tineam inca o saptamana ca sa fiu sigur ca nu vine vreo surpriza de genu. Vrei sa fi sigur pui iarna in noiembrie sau mai repede si cele de vara in aprilie si ai liniste sau cand vreti voi si drumuri bune 🙂

  • Un conducător auto care circula doar în sud vestul României nu-i obligat să aivă anvelope de iarnă în luna martie așa cum este un conducător auto din județele Brașov, Sibiu Covasna sau Suceava.

  • Sorin spune:

    Legi făcute de reduși mintal !
    Pai dacă pe mine ma prinde o zăpadă în iunie pe o sosea de munte, înseamna ca sunt pasibil de amenda. Gheata, zăpada și poleiul sunt specifice iernii și perioadelor de trecere între anotimpuri și înțeleg obligativitatea purtării cauciucurilor de iarna. Însă vara, este exact cum te-ai duce vara la plaja în costum de schi.
    Pune-ți dreacu mana și terminați cu aberațiile astea !!!

Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

New Profesional Consult 570×90