EcoMoto 930×122

baraj

Îngrijorător despre Vidraru: Zonă în care se pot produce cutremure mari!

Îngrijorător despre Vidraru: Zonă în care se pot produce cutremure mari!

Citiți și: Cutremure într-o zonă total neobișnuită! Date oficiale

Mircea Radulian, directorul ştiinţific al Institutului Naţional pentru Fizica Pământului, a fost prezent la emisiunea Sinteza Zilei, la Antena 3 CNN, unde, pe fondul cutremurului puternic produs luni după-amiază în județul Gorj, a vorbit despre faliile tectonice din zona Carpaților și despre barajul care este construit chiar deasupra unei astfel de falii.

Este vorba despre Vidraru din județul Argeș.

Citiți și: Trei cutremure în aproximativ o jumătate de oră!

 

Noi avem, în România, localități construite chiar pe falii?“, a întrebat moderatorul emisiunii (Mihai Gâdea).

Avem, însă faliile sunt mult mai puțin periculoase. Un exemplu care nu e plăcut e că o falie tectonică trece chiar prin zona barajului Vidraru de pe Argeș“, a spus Mircea Radulian.

Vidraru a fost construit pe falie?“, a întrebat Mihai Gâdea.

Nu știu dacă e chiar pe falie, dar e foarte aproape și poate să fie o problemă. E o zonă seismică ce poate aduce cutremure peste 6 grade pe scara Richter“, a mai spus Mircea Radulian.

Detalii, AICI – Barajul din România situat pe o falie. Radulian: Un exemplu care nu e plăcut. În zonă se pot produce cutremure peste 6

Sursă foto: Antena3.ro și viziteaza-romania.com

555×222 grota rece

Comentarii

Un comentariu

  • George spune:

    Ouau… s-a descoperit America… Păi, cei din generația mea (cel putin) am învățat la școala generala la geografie intre altele despre faliile ce pot produce prin deplasări la o adică si cutremure. Iar despre faliile astea din mtii Făgăraș care au si produs unele cutremure dar de f.mică intensitate știu si curcile din moment ce am învățat asta la geografie in ciclul gimnazial. Exista (azi o mai fi?) și functiona un „observator – laborator” ca să zic așa de fizică a pământului chiar la Câmpulung… pt.a observa si informa despre vreo activitate mai deosebită a faliilor tectonice din zonă. Totuși… intensitatea cutremurelor declansate de-alungul timpului in „zona munților Fagaras” de faliile tectonice cel puțin pe scară Richter, a fost insignifiantă față de Vrancea de exemplu care, are o rază de incidența / propagare… (functie tot de structurile tectonice desigur) ce ocoleste ca intensitate masivul Fagaras. Așadar, nu am aflat azi ca unele hidrocentrale s-au construit pe falii tectonice…sau nu chiar la incidența lor… Am primit informatia asta din școală pe lângă așa cum am fost învățați cum să ne comportăm în caz de cutremur… Oare… Japonia… cu toate centralele ei… atomice… si orasele superpopulate de ce a fost construită pe „cercul de foc” al Pacificului?

Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

New Profesional Consult 570×90