EcoMoto 930×122

alpiniști utilitari pitești

ALPINIST UTILITAR ÎN PITEȘTI: ”MESERIA ASTA NU E PENTRU ORICINE”

Alpinist utilitar în Pitești: ”Meseria asta nu e pentru oricine”. Alpinist utilitar – iată o meserie deosebită! A lucra la înălțime, în coardă, implică simț de răspundere, atenție și profesionalism, precum și o calificare pentru acest domeniu. Ne-o spune Adrian Ilie, alpinist cu experiență de aproape 10 ani, angajat al Fisker Alpin.

Cu ce se ocupă un alpinist utilitar?

-Activitatea noastră constă în diverse lucrări la înălțime: reparații, vopsiri, montaje publicitare, termoizolații acolo unde nu poate fi instalată o schelă, toaletări de copaci… Totul depinde foarte mult și de sezon. Iarna, de exemplu, suntem solicitați pentru deszăpeziri de acoperișuri sau înlăturare de țurțuri care prezintă pericol pentru trecători, în timp ce primăvara este sezonul izolațiilor.

Aveți nevoie de o pregătire suplimentară pentru a putea lucra la înălțime?

-Desigur! Orice alpinist utilitar trebuie să aibă un atestat care să îi dovedească abilitățile în domeniu. Cursurile trebuie urmate la o școală de specialitate, iar examinatorii, respectiv companiile abilitate, trebuie atestate de Ministerul Muncii. În plus, este necesară și o altă calificare (în construcții, de exemplu), pentru a putea desfășura activitățile specifice meseriei.

Odată ce l-ați obținut, acest atestat rămâne valabil pentru tot restul vieții?

-Nu! Putem practica această meserie doar până la o anumită vârstă (45 de ani) și doar dacă obținem rezultate favorabile la toate examenele ulterioare. Știți, profesia de alpinist implică o pregătire continuă: mergem periodic la cursuri, suntem evaluați de mai multe ori, trebuie să avem o stare bună de sănătate. Chiar nu este o meserie pentru oricine!

Veniturile pe care le obțineți sunt unele satisfăcătoare, având în vedere munca pe care o depuneți?

-Întotdeauna există loc de mai bine, desigur. Însă, având în vedere salariile câștigate de românii de rând, vă pot spune că veniturile mele sunt unele peste medie, în funcție și de lucrările solicitate.

Pe lângă calificările menționate, care considerați că ar mai fi atributele unui alpinist utilitar de nota 10?

-Atenția și grija cu care trebuie să își desfășoare activitatea, pasiunea pentru înălțimi, dorința de a evolua și de a învăța zilnic lucruri noi. Orice alpinist ori aspirant la această meserie trebuie să înțeleagă că viața îi atârnă de un fir de ață și trebuie să se comporte întotdeauna responsabil (nu se merge la muncă după o noapte de beție, de exemplu!). Lucrul în echipă este și el foarte important, pentru că numai astfel se pot obține rezultate pe măsura așteptărilor.

Ați avut și experiente amuzante ca alpinist utilitar?

-Amuzante pentru noi, mai puțin pentru clienții noștri! Nu aveți idee câte persoane rămân pe dinafară și ne contactează pentru a intra noi în apartamentele lor pentru a le descuia ușa! Ori câte pisici am salvat din copaci, cu stăpânii lor înlăcrimați așteptându-le! Suntem oameni, nu avem cum să nu observăm comicul situațiilor, însă când vine vorba să ne facem meseria, tratăm lucrurile cu cea mai mare seriozitate.

Mult succes în continuare! 

-Mulțumim!

Pentru informații suplimentare cu privire la meseria de alpinist utilitar și la activitățile desfășurate de profesioniștii de la Fisker Alpin, aveți la dispoziție numărul de telefon 0799.102.030 și pagina de Facebook Alpiniști Utilitari Pitești.

[555x222px]KV_WinterSale_epitesti

Comentarii

Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

NOR EXPRES 570×90