SMART KIDS 930X122

16 ani

Întinerește electoratul! Drept de vot de la 16 ani

Proiectul de lege care le-ar permite adolescenților cu vârsta de 16 ani să voteze a fost depus în Parlament, potrivit antena3.ro

Citiți și: Statul dă bani lunar pentru tineri, până la vârsta de 26 de ani

Anunțul a fost, pe Facebook, de către Vlad Măntoiu, membru al Asociației Studenților în Științe Politice – Universitatea din București:

Primul pas către dreptul de a vota de la vârsta de 16 ani s-a realizat.

Citiți și: Bani în plus pentru firmele care fac asta

Astăzi, alături de colegii mei Alexandru-Yuuki Anahara și Andreea Ioana Bobu, am depus proiectul de lege inițiat mulțumită domnului deputat Alexandru Kocsis . Sunt sigur că toate organizațiile de tineret care ne-au fost alături la consultarea pe tema legii ne vor fi alături și în continuare, mai ales că inițiativa a fost depusă în Parlament împreună cu președintele ASSP – UB, ONG din care și fac parte.

Suntem cu toții conștienți de parcursul dificil pe care proiectul îl va avea prin Senat și Camera Deputaților înainte de a deveni lege, mai ales în lipsa unui sprijin politic major, așa cum speram. Din această cauză greul de abia începe.

Ne vom susține inițiativa prin toate comisiile parlamentare prin care va trece, asigurându-ne că vom face tot posibilul să convingem actuala clasă politică de nevoia unei astfel de schimbări în bine, de nevoia unei astfel de reîmprospătări a sistemului din România.

Proiectul de lege propune reducerea vârstei minime de la care tinerii pot vota la alegerile locale și europarlamentare, de la 18 la 16 ani.

Și Parlamentul European a recomandat statelor membre să examineze o astfel de propunere, deoarece acest lucru ”ar crește egalitatea electorală în rândul cetățenilor Uniunii”

Argumentele inițiatorilor

– Statul român pune semnul egal între tinerii cu vârsta de 16 ani și adulți, în privința responsabilităților fiscale și a răspunderii penale, cu atât mai mult se impune egalizarea drepturilor.

– Tinerii cu vârstele între 16 și 18 ani sunt suficienți de maturi pentru a se implica politic în societate.

Proiectul de lege a fost propus de studenții de la Științe Politice și prezentat pe 1 aprilie la Palatul Parlamentului de către deputatul neafiliat Alexandru Kocsis, inițiatorul proiectului.

Foto principal: descriptiv/ Sursă: stiri.infomures.ro

555 X 222 CUMPANA 2

Comentarii

4 comentarii

 • Dr spune:

  Doamne fereste!!! Ăștia habar n au de ei și ii pui sa decide viitorul unei tari

 • Un cetatean spune:

  @Dr – Nu te speria, nu vor veni la vot decat daca li se promit vizualizari pe tik-tok si pe facebook si daca primesc aprobarea parintilor sa-si vopseasca parul cu suvite mov, verzi si roz… Habar n-au de ei, intr-adevar, asa ca habar nu vor avea nici de restul lumii…

 • Gancea Viorel ARN spune:

  Dar, credeti ca cei cu experienta sau ani in spate, au facut ceva prea laudabil pana acum?

 • Andrei spune:

  După ce ca suntem 80% analfabeți funcțional in România mai punem și copii ăștia sa voteze care s-au născut puțin dezechilibrați mintal sau avem nevoie de voturi ca am rămas cam putini prin tara

570×90 MAIA