930 x122 grota rece

angajatori

ITM a făcut măcel! Controale ,,la sânge” și amenzi usturătoare

ITM a făcut măcel! Controale ,,la sânge” și amenzi usturătoare

Citiți și: A „plouat” cu amenzi! Patroni argeșeni care au vrut să „fenteze” legea

Inspectori din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă au desfășurat o campanie de verificare a contractelor individuale de muncă și a securității angajaților, la angajatori ce desfășoară activități de cazare.

Iată bilanțul:

Citiți și: Controale ample în grădinițe! Amendă într-o unitate din Argeș

,,Având în vedere obiectivele specifice ale Inspecției Muncii, în perioada 28.08.2023-08.09.2023, s-a desfășurat Campania Națională pentru verificarea modului de respectare a prevederilor legale privind încheierea și executarea contractelor individuale de muncă și pentru verificarea modului în care sunt respectate cerințele minime pentru îmbunătățirea securității și protecția sănătății lucrătorilor de către angajatorii care desfășoară activități potrivit cod CAEN 5590 – Alte servicii de cazare, CAEN 5520 – Facilități de cazare pentru vacanțe și perioade de scurtă  durată, CAEN 5510 – Hoteluri și alte facilități de cazare similar.

Inspectoratul Teritorial de Muncă Argeș, prin inspectorii săi de muncă cu atribuții de control în domeniile relațiilor de muncă și securității și sănătății în muncă, în limita competențelor stabilite prin legea de înființare și organizare, în raport de tematicile de control, a acționat în scopul atingerii obiectivelor stabilite în sarcina sa.

De asemenea, având în vedere informațiile obținute din mass-media, dar și din sesizări primite la nivelul MMSS, potrivit cărora în unități de mici dimensiuni, de genul pensiunilor turistice, se desfășoară în fapt activități de asistență socială cu cazare (specifice azilelor), acțiunile de control  s-au  desfășurat  în echipe mixte, inclusiv în zilele de sâmbătă și duminică.

ITM a făcut măcel! Controale ,,la sânge” și amenzi usturătoare

Bilanțul acțiunilor de control se prezintă astfel:

–  număr  controale efectuate: 51

– număr  sancțiuni aplicate: 56, din care 24  în domeniul relațiilor de muncă, respectiv 16 amenzi în valoare totală de 163.500 lei, și 32 în domeniul securității și sănătății în muncă, respectiv 17 amenzi în valoare totală de 84.000 lei.

– număr persoane identificate prestând activitate fără a avea încheiate în forma scrisă contracte individuale de muncă : 10

Principalele deficiențe constatate  au constat în : primirea la muncă a persoanelor fără încheierea în formă scrisă a unui contract individual de muncă (munca nedeclarată), netransmiterea registrului electronic de evidență a zilierilor anterior începerii activității de fiecare persoană, neevidenţierea orelor de muncă prestate de fiecare salariat, netransmiterea în termen a modificărilor intervenite în Registrul general de evidenţă a salariaţilor, nerespectarea prevederilor legale privind acordarea repausului săptămânal, neevidențierea repartizării programului de lucru, neasigurararea controlului medical la angajare și periodic, neasigurarea instruirii în domeniul securității și sănătății în muncă la angajare și periodic, neverificarea sistematică și periodică a echipamentelor de muncă.”, se arată în comunicat.

555×222 grota rece

Comentarii

Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

570 X 90 POSADA 3