pizzeria sapori  930 122

adrian nastase

Luminile și umbrele lui Constantin Nicolescu

Luminile și umbrele lui Constantin Nicolescu

Citiți și: Anunțul momentului: Microbuze electrice noi de astăzi în mai multe localități

Despre fostul lider absolut al județului vorbim deja la trecut.

A ieșit din viață și a devenit…poveste. Prin moartea lui, Constantin Nicolescu a revenit în centrul atenției. Opinia publică vorbește din nou despre el, după câțiva ani în care nu i se mai pomenea numele.

Citiți și: Breaking! Marcel Ciolacu răstoarnă scena politică: PSD se retrage!

Cum dăngătele clopotelor din satul Rădești în care a fost înhumat politicianul nu se mai aud, o întrebare se impune.

Fără îndoială, Constantin Nicolescu a marcat istoria post-decembristă a județului Argeș.

Dar în ce sens?

Pozitiv sau dimpotrivă?

Un răspuns greu de găsit. Ca și în cazul altor persoanalități istorice, un portret nu poate fi înfățișat în totalitate în culori calde sau reci, luminos sau întunecat în întregime.

Stofă de lider

Poate multe i se pot reproșa post-mortem politicianului, numai că nu a avut calități, nu.

Făcea parte din rândul celor care și-au depășit prin forțe proprii și prin capacitatea intelectuală condiția.

Nu a fost parașutat peste noapte în funcții, ci a urcat încet și sigur pe scara socială. Pornit de jos, din rândurile unei familii modeste din satul argeșean Rădești, Constantin Nicolescu și-a croit cu răbdare, abnegație și muncă, un drum la care nimeni nu s-ar fi gândit.

A avut și exemplul fratelui său, Valeriu Nicolescu care a fost prim-secretar al județului.

Bun specialist în domeniul auto, Costantin Nicolescu s-a remarcat în profesia lui apoi, după Revoluția din Decembrie 1989, a activat în plan politic, în tabăra social-democraților.

S-a impus rapid și a ocupat multe funcții importante: prefect, consilier județean, senator plus trei mandate de președinte al Consilului Județean Argeș.

În toate și-a etalat întâia dintre calități, aceea de a conduce, de a struni echipa din subordine printr-o atitudine fermă.

Același om surâdea primarilor, îi bătea pe umăr amical, dar îi și muștruluia la nevoie.

Nu doar pe plan local s-a văzut capacitatea sa organizatorică, managerială. Îi răspundeau oricând la telefon premierul țării, miniștrii și personalitățile de rang înalt.

Ion Iliescu, Adrian Năstase, Nicolae Văcăroiu sunt doar câțiva dintre cei cu care a legat prietenii trainice. Adolescentul ieșit din anonimatul satului argeșean, plecat cândva cu praful uliței pe tălpi pentru a învăța carte, a ajuns camaradul primilor oameni ai țării!

Constantin Nicolescu și Adrian Năstase

Constantin Nicolescu și Adrian Năstase

Ieșirea din scenă

Ascensiunea politicianului a fost spectaculoasă. Dar sfârșitul vieții politice a lui Constantin Nicolescu a fost dramatic.

Imaginile cu președintele Consiliului Județean ridicat de polițiști de la domiciliul său și dus în arest au făcut înconjurul țării.

Era marea lovitură de imagine pe care o dădea DNA care prinsese „rechinul” cel mare.

Justiția dădea de pământ cu baronii PSD din România care cădeau rând pe rând. Președintele de la acea vreme, Traian Băsescu, jubila.

Puterea de la București reușea, în sfârșit, să demonstreze la Bruxelles cum se duce lupta anti-corupție pe meleaguri dâmbovițene. A fost momentul în care marele partid își strângea rândurile, iar la Pitești s-au adunat liderii de la centru pentru a se solidariza cu colegul încarcerat. Erau invocate abuzurile Justiției.

Asta era opinia lor și a multora dintre argeșeni, fie ei membri sau nu ai partidului.

Vânat și hărțuit

De pe scările sediului PSD din Pitești, Adrian Năstase, Victor Ponta, miniștri, parlamentari, primarul Tudor Pendiuc și alte figuri importante făceau front comun.

Un zid simbolic de apărare al conducătorului suprem al partidului care, în opinia lor, trăia o mare nedreptate.

Din nou despre Argeș și Constantin Nicolescu a vuit țara. Și avea să se mai întâmple în ziua procesului. Sute de oameni s-au adunat la Tribunal și i-au scandat numele.

Tensiunea a fost atât de mare pentru politician încât organismul nu i-a rezistat. A fost nevoie de intervenția ambulanței. Opinia publică argeșeană era derutată. Cei neînregimentați politic admiteau că nimeni nu este mai presus de lege și dacă există suspiciuni de coprupție, Constantin Nicolescu trebuie anchetat însă nu și arestat.

Prea mirosea a vânare și hărțuire.

Preocupare la Cotroceni

Că a fost o comandă de „sus” prin care se cerea eliminarea liderului PSD Argeș va rămâne un mister.

A doua zi după manifestarea de solidaritate de la sediul PSD din Pitești, președintele Traian Băsescu a mers în studioul Radio Actualități.

Într-o emisiune difuzată la oră de maximă audiență a vorbit despre lupta anticorupție din România dând exemplul lui Constantin Nicolescu! Dar poate fi o simplă coincidență, desigur.

Se întrevedea o preocupare aparte la Palatul Cotroceni pentru „cazul Nicolescu”, ori era doar o falsă impresie pe care o aveau argeșenii?

Măcinat de boală

Ancheta judiciară a continuat, procesul s-a finalizat, Constantin Nicolescu a fost condamnat, ispășindu-și pedeapsa în penitenciar.

A beneficiat de reducerea ei pe anumite criterii legate de vârsă, comportament etc.

Pe fondul supărării au început problemele de sănătate. În anii libertății care au urmat, fostul politician nu a mai dorit decât liniște alături de familia sa.

Și a căutat-o în mediul rural, în stațiuni balneoclimaterice, în călătorii prin țară.

Din itinerariile sale nu au lipsit așezămintele monahale. A cunoscut duhovnici și s-a apropiat tot mai mult de pacea sufletească de care a fost lipsit în anii de glorie.

Un cancer nemilos îi măcina însă trupul. Nici tratamentele de ultimă generație, nici clinicile vestite din străinătate în care a ajuns, nici medicii renumiți nu au fost de folos. I-au prelungit puțin viața, i-au alinat durerea fizică. Dar zilele îi erau numărate.

Adulat și hulit

Care este imaginea cu care rămâne Constantin Nicolescu în memoria argeșenilor?

A fost probabil omul cel mai adulat și hulit în aceeași măsură. Pe de o parte categoria celor pe care i-a ajutat.

A influențat cariera politică și profesională a multora, i-a propulsat, le-a deschis perspectiva unor noi orizonturi prin care și-au împlinit destinul.

Mulți îi datorează enorm din punct de vedere moral. Unii au fost prezenți la înmormântarea sa și l-au plâns.

Alții nu au catadicsit să se deplaseze. La ce bun? Viii cu viii, morții cu morții!

În cealaltă categorie a contestatarilor sunt cei care judecă obiectiv și privesc evoluția economică a județului pe vremea în care era dominat de PSD-ul condus cu mână forte de Constantin Nicolescu.

Argumentele lor: de Arpechim s-a ales praful, alte fabrici s-au închis, șomajul a crescut. Nu pot fi trecute în contul politicianului, desigur. Dar nu a fost deschis un parc industrial ca-n alte părți ale țării, nu au fost atrași investitori, nu s-a realizat pârtia pentru schi și nici alte virtuale obiective care ar fi dus la dezvoltarea județului.

Prosperitate pentru unii

Argeșul a fost pe hartă roșu aprins pe vremea în care era condus de Constantin Nicolescu.

Nu culoarea contează pentru viața oamenilor, ci ceea ce s-a făcut în folosul lor.

Iar aici părerile sunt împărțite. De o parte cei care susțin că prerogativele sale de președinte al Consiliului Județean erau limitate.

Alții consideră că la puterea și influența pe care le avea în plan politic și administrativ, județul trebuia să arate altfel și prosperitatea să fie în casele mai multor argeșeni nu doar a câtorva.

În plan socio-politic, Constantin Nicolescu se făcuse nevăzut. De câteva zile a dispărut din rândul celor vii. La capătul unei vieți tumultuoase, fostul lider absolut al PSD Argeș și-a găsit liniștea eternă.

Rămâne întrebarea: ce a însemnat cu adevărat Constantin Nicolescu pentru județul nostru? O temă de reflecție pentru fiecare cetățean în parte.

Eurial 555 x222
Pizza Sapori Italia 570 90