930 x122 grota rece

hunter-shop.ro

Luneta – un element important atunci când mergi la vânătoare

Orice vânător experimentat sau amator vrea să dețină avantajul de a fi cu un pas mai în față decât prada sa. Chiar dacă instrumentele de atac sunt mai sofisticate sau rudimentare, nimic nu se compară cu avantajul de a vedea mai bine, de a repera ținta de la depărtare fără ca prada să observe.

Și atunci, diferența o poate face deseori luneta, un instrument optic alcătuit din mai multe lentile folosit la observarea facilă și eficientă a obiectelor îndepărtate.

Ca orice instrument optic prin care se poate privi direct, luneta redistribuie razele de lumină paralele care sosesc de la obiect, focalizate pe retina ochiului observatorului. Cu cât această schimbare de direcție a razelor paralele prin sistemul lenticular al lunetei este mai mare, cu atât crește imaginea obiectului vizat în lunetă.

 

Factorul de apropriere

Luneta ca principiu de funcționare se caracterizează prin factorul de apropiere sau grosismentul (un factor de multiplicare – 20x, 30x, 50x, etc.). Cu cât acest factor este mai mare, cu atât vederea obiectului aflat la distanță va fi mai apropiată.

De asemenea, diametrul obiectivului lunetei este important. Cu cât diametrul lentilei obiectivului este mai mare, cu atât luneta va capta mai multă lumină și va oferi, prin urmare, o imagine mai luminoasă. Totuși, modelele cu diametru mare sunt mai grele, mai dificil de utilizat și chiar mai scumpe.

Diametrul tubului

Un alt aspect al lunetei este diametrul tubului din care este construit dispozitivul. Diametrele uzuale ale lunetelor de vânătoare pot fi de 25, 30 sau peste 30 de milimetri.

În funcție de necesitățile utilizatorului, lunetele moderne pot avea diverse opțiuni suplimentare care fac utilizarea mai eficientă și durabilă în timp. Lunetele pot avea reticul iluminat, protecție la rouă, reglaje pe orizontală și verticală, impermeabilitate, telemetru integrat și chiar capace de protecție.

Alte aspecte

Parte din dotarea unui vânător pregătit de a cuceri prada, luneta de vânătoare este un accesoriu care se poate atașa pe țeava armei și care permite observarea vânatului de la depărtare. Orice vânător recunoaște importanța unei lunete, astfel încât ea a devenit o parte vitală din arsenalul de vânătoare.

Rămâne de stabilit la achiziția unei lunete de vânătoare care este puterea de mărire potrivită pentru tipul de vânătoare (la pândă sau goană). Diametrul sau obiectivul lunetei este un aspect important deoarece o alegere potrivită ne va oferi o imagine clară și luminoasă a cadrului privit prin dispozitiv.

Evident, greutatea lunetei este importantă, dar și reticulul, corecția de dioptrie, compensatorul de traiectorie a loviturii către țintă sau tureta cu reglajele disponibile în exploatare.

Fie că ești un vânător amator sau unul experimentat, cu siguranță vei găsi cea mai bună variantă pentru tine. Poți opta pentru o lunetă simplă, clasică, o lunetă cu fascicul sau o lunetă cu telemetru.

Prin telemetrie poți măsura eficient distanța până la țintă. Asemeni binoclului, imaginea oferită prin obiectiv este una dreaptă. Astfel că, este important reglajul pe cele două direcții, pe orizontală și verticală pentru a obține o imagine clară, fără a fi necesară montarea lunetei pe un suport suplimentar.

Modelele variate de astăzi acoperă un spectru larg de vânătoare, fiind utilizate eficient cu o singură mână. Luminozitatea punctului luminos este variabilă și poate fi reglată fin la lumina zilei, pentru a obține o vizibilitate optimă. Unele lunete pot fi echipate cu un sistem controler al punctului luminos roșu pentru vizibilitate facilă chiar și la amurg.

Sursa foto: Pexels

New Profesional Consult-555×222

Comentarii

Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

570 X 90 CAPRA 3