EcoMoto 930×122

HighFive Robotics

„Mai mult decât un robot!”

Ioana-Daria Perja este mentor în devenire pe partea de PR, marketing și design. Deși studiază filologie-bilingv, a avut curiozitatea să afle și să transmită mai departe secretele roboticii.

Citiți și: Ce au putut să facă elevii de la Colegiul „Brătianu” din Pitești

„Mereu am avut o curiozitate pentru partea tehnică a lucrurilor, mai ales când asta aducea în discuție și designul. Fiind elevă în clasa a XII-a H din Colegiul Național ,,Ion C. Brătianu”, filologie-bilingv, am avut mereu impresia că echipele de robotică precum HighFive Robotics presupun cunoștiințe avansate în materii precum: matematică, fizică.

Petrecând timp cu cei de la HighFive Robotics, mi-am dat seama că acest domeniu constă în mult mai mult decât științe exacte, presupune o bună organizare, abilități de comunicare, capacitatea de a lucra sub presiune. Partea artistică nu este neglijată, designul joacă un rol important. Sunt mândră să fac parte dintr-o echipă precum HighFive Robotics!”, spune Ioana-Daria.

Mai jos vă prezentăm un interviu realizat de Ioana care prezintă, printre altele, ceea ce pot face niște adolescenți creativi și ambițioși.

„Mai mult decât un robot!”

Am avut ocazia să petrec timp cu membrii echipei HighFive Robotics, iar acest lucru m-a făcut să înțeleg rolul pe care îl joacă o astfel de activitate în viața unui adolescent. Mai, mai că îmi doresc să fiu din nou în clasa a IX-a ca să pot face parte dintr-un proiect ca acesta, care te motivează să îți depășești limitele, să te descoperi pe tine, iar într-un final, te dezvolți într-o persoană pasionată, gata să facă față obstacolelor vieții.

Alături de cei de la HighFive Robotics am aflat de evenimentul ,,HTW: How To Win DEMO”, care va avea loc pe 14 ianuarie 2023, la sala de sport a Universității din Pitești.

Evenimentul ,,HTW: How To Win” este organizat de patru echipe din județul Argeș: HighFive Robotics (Pitești), Tehno-Z (Pitești), Tehno-Z Jr (Pitești), WATT’s Up (Câmpulung), care și-au unit pasiunea pentru creație și tehnologie, punând bazele primului eveniment de acest gen din Argeș.

Mi-am arătat curiozitatea despre activitatea pe care acești tineri elevi o fac și m-am hotărât să le adresez câteva întrebări pentru a putea înțelege mai bine în ce constă mai exact.

Ce impact are acest eveniment asupra oamenilor?

“Conceptul de ≪DEMO≫, așa cum este construit și implementat de FIRST. Reușește să pună în valoare faptul că toate echipele de robotică sunt mult mai mult decât un nucleu tehnic. Se aduce în prim-plan, alături de domeniile STEAM, și latura umană a acestui proiect desfășurat la nivel internațional, cu toate coordonatele sale: interacțiunea nemijlocită dintre echipe, stabilirea unor relații de încredere, cordiale și durabile între acestea, dar și relaționarea cu cei nefamiliarizați cu sfera noastră de activitate.

Considerăm că HTW Demo va constitui, tocmai prin noutatea care îl caracterizează, cel puțin în județul Argeș, un mediator competent între diverse categorii sociale: între publicul specializat în acest domeniu și cel care nu și-a dezvoltat, momentan, un orizont de așteptare legat de robotică; între generații, fiindcă încurajăm participarea cât mai multor oameni la acest demo, de la copii cu vârste fragede, până la persoane cu o vastă experiență de viață.

Are și implicații tehnice un astfel de demonstrativ?

Da, ne dorim, să contribuim și dintr-o perspectivă tehnică, pentru a ajuta echipele să se raporteze realist la performanța roboților, întrucât contextul competiției, cu tot ceea ce înseamnă acesta, reușește să ancoreze membrii în realitatea colectivă. În urma unui demo, apar idei de iterații și mai complexe și eficiente ale ansamblurilor roboților și, cred că cel mai satisfăcător pentru noi, în postură de organizatori, o motivație și mai accentuată în rândul participanților. Consider că este binevenită, înainte de Regională, o resetare a obiectivelor, a metodelor de abordare a sarcinilor oferite de acest sezon, dată fiind  amploarea competiției.

Care consideri că este cel mai important aspect al demo-urilor, în general?

Totuși, detașându-mă de rolul pe care îl am în cadrul demonstrativului, recunosc faptul că poate ceea ce se va impregna cel mai puternic în experiența tuturor, fie ei membrii ai echipelor, mentori, oficiali sau vizitatori, este atmosfera: deși te-ai aștepta ca, măcar într-o mică proporție, să fie vizibilă distanțarea, să o numim așa, generată de competitivitate, este imposibil să afirmi asta; fiecare dintre noi și-a construit mentalitatea pe baza valorilor etice și pe spiritul FIRST, iar termenul de Gracious Professionalism este cel după care ne ghidăm, mai presus de toate!“, afirmă Bianca Popescu.

Pasiunea cu care îmi vorbea Bianca despre evenimentul pe care îl organizează m-a făcut să vreau să intru în detalii legate de obiectivele pe care le-a setat echipa HighFive Robotics pentru acest sezon. Fiecare membru își cunoaște scopul în echipă astfel încât lucrurile să funcționeze.

Care sunt obiectivele pentru acest sezon?

,,Raportându-mă strict la targeturile pe care ni le-am propus în sezonul POWERPLAY, acest demo este un adevărat milestone, deoarece echipa și-a propus să se dezvolte și pe partea non-tehnică. Proiectarea, realizarea, programarea robotului și caietul tehnic erau, cumva, mult mai bine conturate decât ceea ce numim soft skills, dar pentru a ne putea depăși limitele, a ieși din zona de confort și a avea ajunge cât mai aproape de cele mai bune versiuni ale noastre, adică a deveni ÎNVINGĂTORI, în adevăratul sens al cuvântului, trebuie să învățăm să fim constanți.

După ziua de sâmbătă, urmează participarea la cel puțin încă un demo, iar, în luna februarie, Regionala. Suntem conștienți de faptul că, de fiecare dată, efortul constant susținut, determinarea, pasiunea, voința și ambiția sunt factorii care creionează evoluția echipei. De aceea, ne focusăm pe a avea un parcurs ascendent, soldat, sperăm noi, cu calificarea la etapa Națională.

Știi, la începutul sezonului este destul de ușor să îți setezi niște obiective, pe care, mai apoi, le urmărești cu mare atenție și responsabilitate – le privești cu o anumită detașare –, dar, cu cât te apropii mai mult de posibila finalitate a acestora, realizezi că sunt, de fapt, mult mai importante decât le-ai perceput inițial. Și aici intervin colegii și mentorii, cu care înveți că  ≪a te face mare≫ presupune să îndraznești și să visezi! “, spune Bianca Popescu.

Oamenii pasionați mereu mă vor încărca cu o energie aparte, exact cum o fac membrii HighFive Robotics. Timpul pe care l-am petrecut alături de ei m-a făcut să înțeleg că orice problemă are o soluție, iar dacă muncesc destul de mult o să reușesc în tot ceea ce îmi propun.

Dacă sunteți curioși de ceea ce pot face niște adolescenți, vă invit la ,,HTW: How To Win DEMO”, la sala de sport a Universității din Pitești, în data de 14 ianuarie 2023!

555 X 222 POSADA 2

Comentarii

Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

570 X 90 CAPRA 3