- Publicat de: ePitești
- 24-07-2023, ora 15:25
- Știri
Măsură deosebit de importantă pentru șoferi, pusă în aplicare!
Măsură deosebit de importantă pentru șoferi, pusă în aplicare!
Citiți și: Interzis pentru șoferi! Amendă uriașă!Chiar dacă, de mai mult de un an, plângerile contravenționale, în general, pot fi introduse și la judecătoria de domiciliu, în cazul contravențiilor rutiere acest lucru nu e posibil, plângerea împotriva procesului-verbal de constatare a unei abateri de la Codul rutier putând fi depusă acum doar la judecătoria din locul în care a fost constatată fapta, lucru confirmat, la solicitarea redacției noastre, de Direcția Rutieră din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române (IGPR).
Pentru a remedia această situație și pentru a da posibilitatea șoferilor de a contesta sancțiunile rutiere și la judecătoria de domiciliu, nu doar la cea în raza căreia a fost primită sancțiunea, un proiect de lege ce vizează modificarea Codului rutier în acest sens a primit vineri semnătura președintelui țării și urmează să intre în vigoare curând.
Citiți și: Se întâmplă din octombrie: Limită de viteză pe ploaie. Amenzi și sancțiuni de coșmar!Proiectul de lege, ce mai trebuie doar publicat în Monitorul Oficial pentru a se putea aplica, vizează, în esență, modificarea Codului rutier și va stabili o competență alternativă de soluționare a plângerilor legate de contravențiile rutiere.
Mai exact, pe lângă judecătoria în a cărei rază de competență a fost constatată fapta, așa cum e acum, procesele-verbale de constatare și sancționare a contravențiilor rutiere vor putea fi contestate și la ,,judecătoria în a cărei rază teritorială îşi are domiciliul sau sediul contravenientul”, după cum scrie în document.
Măsură importantă pentru șoferi, promulgată!
Din aprilie 2022, după cum apare în Legea 107/2022, când vine vorba de plângerile contravenționale, cu excepția celor rutiere, acestea pot fi introduse și la judecătoria de domiciliu a contravenientului, nu doar a judecătoria în a cărei circumscripție a fost săvârșită contravenția, așa cum era înainte.
Totuși, de ce nu se pot aplica noile reguli și contravențiilor rutiere, adică să fie posibilă contestarea unei amenzi de circulație la judecătoria de domiciliu a șoferului sancționat?
Deoarece, potrivit unui răspuns primit de redacția noastră de la Direcția Rutieră din cadrul IGPR, Legea 107/2022, prin care s-a stabilit modificarea Ordonanței Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravențiilor, reprezintă cadrul general în materie.
În schimb, după cum sublinia Direcția Rutieră, ,,normele privind domeniul circulației pe drumurile publice sunt prevăzute de Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice, care reprezintă cadru normativ special în materie, prevederile acesteia aplicându-se cu prioritate”.
În conformitate cu actualele prevederi ale Codului rutier, ,,împotriva procesului-verbal de constatare și sancționare a contravenției se poate depune plângere, în termen de 15 zile de la comunicare, la judecătoria în a cărei rază de competență a fost constatată fapta”.
Astfel, legiuitorul a stabilit o competență exclusivă în sarcina judecătoriei în a cărei rază de competență a fost constatată fapta contravențională, mai este subliniat în răspunsul Direcției Rutiere din cadrul IGPR.
Așadar, chiar dacă OG 2/2001 privind regimul juridic al contravențiilor permite acum contestarea amenzilor contravenționale, în general, atât la judecătoria unde a fost constatată abaterea, cât și la judecătoria de domiciliu, regula nu se aplică și amenzilor rutiere.
Detalii – AICI.
Sursă foto: Arhivă/Descriptiv