930×122 CAPRA 5

drugtest

Noua lege, haos în trafic! Aberația prin care șoferii care reciclează pot rămâne fără permis

Noua lege, haos în trafic! Aberația prin care șoferii care reciclează pot rămâne fără permis

Citiți și: Ce le mai dă românilor prin cap: ,,Afacerea” profitabilă din care tot mai mulți fac bani

Recenta Ordonanță de Urgență privind suspendarea permiselor auto pentru refuzul testării cu DrugTest a stârnit o serie de controverse și îngrijorări.

În urma acesteia s-ar putea ajunge foarte ușor la posibilele abuzuri din partea polițiștilor.

Citiți și: Șoferii care iau aceste medicamente pot rămâne fără permis! Lista actualizată

Printre prevederile acestui act normativ se numără și obligația polițistului rutier de a testa șoferii pentru consum de alcool și droguri, chiar și în cazul în care observă în mașină doze sau sticle de băutură și urme de substanțe interzise.

Cosmin Andreica, liderul sindicatului polițiștilor Europol, a reacționat ironic, denumind situația „Garcea este puțin spus”.

Andreica a explicat că obligația impusă polițiștilor de a testa șoferii dacă văd un recipient de alcool în mașină poate duce la situații absurde.

El a dat exemplul șoferilor care transportă recipiente goale de băuturi alcoolice pentru reciclare, care ar putea fi opriți și testați inutil.

,,Vorbim despre niște aberații gândite la începutul lunii octombrie care iată produc efecte acum.

Este vorba despre obligația impusă prin lege ca polițistul rutier, dacă vede în interiorul autoturismului un recipient de alcool, gol sau desfăcut, să fie obligat să supună șoferul la testarea etilotest.

De aici putem vorbi despre tot felul de situații ipotetice (…) De aici putem ajunge de la o extremă la alta: Șoferii să fie opriți în timp ce își duc copiii la școală și să stea să fie testați, conducătorii auto profesioniști și așa mai departe”, potrivit romaniatv.net.

Potențiale abuzuri și exces de zel

Una dintre principalele îngrijorări legate de această ordonanță este posibilitatea ca unii polițiști să facă exces de zel.

Senatoarea USR Simona Spătaru a criticat dur OUG.

Noua lege, haos în trafic! Aberația prin care șoferii care reciclează pot rămâne fără permis

Aceasta consideră că ordonanța „prost întocmită” și menționează că aceasta încalcă drepturile a 38 de șoferi din 100 în România.

Potrivit declarațiilor senatoarei de la B1 TV, responsabilitatea pentru acest act normativ defectuos ar aparține ministrului de Interne, domnul Predoiu, și ministrului Justiției, doamna Gorghiu.

Spătaru a criticat gravitatea gestului de a introduce o ordonanță de urgență cu efecte majore asupra drepturilor omului.

Aceasta consideră că noua ordonanță este neconstituțională și insuficient dezbătută.

Noua obligație a polițiștilor rutieri de a testa șoferii pentru consum de alcool, în cazul în care se observă recipiente de băuturi alcoolice în mașină, a fost confirmată de Cosmin Andreica și astăzi, într-o emisiune realizată de Digi24.

Această prevedere poate duce la situații neașteptate.

Printre acestea se numără oprirea șoferilor care transportă sticle goale pentru reciclare și supunerea acestora la testarea etilotest.

Reamintim că această obligație a polițistului nu exista până acum.

A fost inclusă după cazul accidentului de anul trecut, din 2 Mai, când poliția nu l-a testat pe Vlad Pascu și pentru consum de droguri, situație care ar fi putut preveni tragedia din acea noapte, potrivit romania-actualitati.ro.

Foto: Descriptiv

PIZZERIA SAPORI 555 222
570 X 90 POSADA 3