930×122 CAPRA 5

ipj arges

Oamenii de dincolo de uniformă

Începând cu septembrie 2022, polițiștii Inspectoratului de Poliție Județean Argeș, cu sprijinul pompierilor SMURD din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență Argeș, parcurg sesiuni de pregătire pentru acordarea măsurilor de prim ajutor.

Citiți și: Orice viață contează! Cum au salvat polițiștii o barză rănită

Polițiștii argeșeni parcurg sesiuni de pregătire, pe grupe ce se schimbă săptămânal, astfel încât preocuparea pentru acordarea primului ajutor de bază să fie întărită de abilități dobândite prin pregătire de specialitate.

Oameni dincolo de uniformă

Ieri seară, 21 mai a.c., în jurul orei 19:00, agentul principal de poliție Răzvan IONESCU, din cadrul Serviciului de Pregătire Profesională, se afla în timpul liber, întorcându-se de la cumpărături, a avut ocazia de a pune în practică aceste cunoștințe.

Citiți și: Decisiv în Găvana: Surpriză neașteptată pentru polițiști! Intervenția serii

În drumul său spre casă, deși ploua și era seară, a observant că pe str. Lânăriei, un bărbat care părea căzut pe partea carosabilă, în zona stației de taxi din apropierea sensului giratoriu.

Nici o persoană nu se afla în apropierea bărbatului căzut, dar polițistul a acționat conform pregătirii și s-a abătut de la drumul său pentru a ajuta.

Bărbatul căzut nu reacționa. Polițistul l-a pus în poziția laterală de siguranță, asigurându-se că cel în cauză poate respira, după care a apelat la 112 pentru a solicita ajutor medical, continuând să îl asiste.

La fața locului a venit în scurt timp un echipaj SMURD, care i-a acordat îngrijiri bărbatului în cauză, de 62 de ani, care a fost transportat la spital, din fericire starea acestuia fiind stabilă.

Îl felicităm pe colegul nostru pentru modul în care a ales să acționeze.

Recomandări ale polițiștilor argeșeni

În acest context, recomandăm tuturor persoanelor care doresc să ajute, să aibă în vedere câteva reguli privind acordarea primului ajutor:

– când observăm o persoană cu stare de rău, sau căzută, la momentul în care intervenim, trebuie să observăm cu atenție împrejurimile, pentru a nu ne expune unei situații de pericol (măsuri pentru siguranța salvatorului);
– luând contact cu persoana care are nevoie de ajutor, trebuie să evaluăm rapid și cu calm starea acesteia (răni vizibile care ar putea fi agravate în situația în care victima este mișcată, dacă victima respiră prin forțe proprii, dacă victima poate da relații referitor la ce s-a întâmplat);
– solicitarea ajutorului, sunând la 112, unde vom oferi detalii despre locul în care ne aflăm și despre starea victimei, precum și alte elemente utile pentru identificarea locației/clarificarea modului în care persoana poate fi ajutată (în funcție de tipul de leziuni, de eventuale afecțiuni medicale, sau chiar de situația în care au surveni leziunile – spre exemplu, electrocutare acidentală/muscare de câine fără stăpân, etc.).
– până la sosirea unui echipaj medical, pentru acordarea primului ajutor medical calificat, vom continua să asistăm persoana.

Situații deosebite, precum aceea a victimelor unui accident de circulație, sunt unele în care nu se recomandă mutarea sau manipularea victimei, iar cu privire la modul în care ar trebui să procedeze o persoană care dorește să ajute, acesta poate primi instrucțiuni de la operatorul 112 specializat ori de la persoane calificate în acordarea măsurilor de prim ajutor.

Totodată, reamintim posesorilor de permis de conducere că repere privind măsurile de prim ajutor fac parte din aspectele de pregătire teoretică pentru dobândirea permisului de conducere.

555×222 grota rece

Comentarii

Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

NOR EXPRES 570×90