930×122 CAPRA 5

reguli

Oficial! Reguli noi pentru sensul giratoriu!

Oficial! Reguli noi pentru sensul giratoriu!

Citiți și: Argeș. Sens giratoriu gigant pentru Drumul Expres Pitesti-Craiova

Deoarece prevederile legate de circulația în sensul giratoriu nu erau suficient de clare, iar asta ducea la interpretări diferite în cazul accidentelor auto petrecute acolo și la o practică neunitară legată de amenzile aplicate în aceste cazuri, guvernanții au modificat, printr-o hotărâre apărută acum câteva zile, regulamentul Codului rutier.

O parte dintre modificări vizează definirea intersecției cu sens giratoriu și stabilirea regulilor de circulație aplicabile în cazul acestora, fiind gândite astfel încât să pună capăt controverselor de interpretare legislativă.

Citiți și: Se schimbă regulile la bloc!

Regulamentul de aplicare a Codului rutier, conținut de HG 1.391/2006, a fost modificat, din 17 februarie, prin HG 130/2023.

Acest act normativ a adus mai multe schimbări, printre altele și unele legate de regulile de circulație aplicabile în cazul intersecțiilor cu sens giratoriu.

Astfel, regulamentul stabilește acum că intersecția cu sens giratoriu reprezintă o intersecție dirijată, semnalizată ca atare, prevăzută cu una sau mai multe benzi de circulație, în care circulația se desfășoară într-o singură direcție în jurul unei zone centrale.

Apoi, actul normativ stabilește că, în cazul intersecțiilor cu sens giratoriu, conducătorii de vehicule trebuie să respecte regulile privind circulația pe benzi, având obligația să semnalizeze din timp părăsirea intersecției și să se asigure că o pot face fără să perturbe circulația sau să pună în pericol siguranța celorlalți participanți la trafic.

Nu în ultimul rând, pentru că se va renunța la a mai considera intersecție un sens giratoriu, se renunță la specificarea tipului de intersecție în care se încadrează un sens giratoriu: cu circulație nedirijată sau dirijată. În prezent, Codul rutier stabilește că în categoria intersecțiilor cu circulație dirijată sunt incluse și cele în care circulația se desfășoară în sens giratoriu.

Detalii, AICI – Regulile circulației în intersecțiile cu sens giratoriu, clarificate oficial

Foto: Arhivă ePitești.ro/Descriptiv

555×222 grota rece

Comentarii

2 comentarii

  • Sorin spune:

    Eu va dau un exemplu la sensul giratoriu din Craiovei benzinarie vin paralel cu o masina in stanga dau sa urc spre razboieni intram in sensul giratoriu unde sunt 2 benzi dar urcarea se ingusteaza ca sa vezi eu care am prioritate si daca merg inainte si daca fac la dreapta ma opresc pt ca cei din stanga nu acorda prioritate desi vin de pe banda din stanga si vor sa urce in razboieni acuma cand au de gand domnii de la primarie sa vopseasca marcajele in se nsul giratoriu ca soferii sa poata face diferenta intre benzi cred ca asta e o mare problema in acest oras unde lipsa marcajelor duce la confuzie si deruteaza participantii la trafic probabil ca multe accidente le sunt datorate .

  • Alex spune:

    Problema e ca e plin de soferi prosti care nu tin cont de incadrare, semnalizare sau asigurare. Marcajele sunt fix apa de ploaie. Iar modificarea asta e perfecta pentru cei care vor sa faca stanga de pe banda din dreapta.

Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

570×90 MAIA