NOR CURIER 930X122

adient trim pitești

Piteşti: Angajat concediat de la Adient Trim, acuză compania de abuz

La Adient Trim Piteşti, un protest spontan petrecut în data de 16 iulie a.c. a avut repercursiuni pentru mai mulţi angajaţi: cel puţin unul a fost concediat, conducerea companiei considerând că a fost adus un prejudiciu de imagine şi au fost produse pagube financiare, printr-o manifestare ilegală (protest spontan ilegal) al cărei „motor” a fost un salariat cu calitate de lider de grup sindical.

Citiți și: Piteşti: Angajată concediată la ADIENT, cu ochii în lacrimi. „M-au acuzat că am plimbat cu targa o colegă”

Angajatul concediat care a primit decizia în urmă cu puţin timp este Daniel Ferenţ. Bărbatul ne-a contactat pe adresa redacţiei ca să ne facă o serie de precizări cu privire la modul în care faptele s-au petrecut, concluzia sa fiind aceea că „s-a făcut un abuz”.

 

Citiți și: ULTIMA ORĂ! ADIENT TRIM PITEȘTI, MĂSURĂ OFICIALĂ PENTRU ANGAJAȚI

 

ePiteşti: Povestiţi-ne, pe scurt, ce s-a întâmplat. Aţi protestat?

Daniel Ferenţ: „Recunosc, am protestat, însă nu am instigat pe nimeni întrucât plecasem din schimbul 1 şi, când a început protestul, eu nu eram prezent. Am revenit la apelul unor colegi din schimbul 2 şi am vorbit cu oamenii, am încercat să le explic situaţia. Ştiam că este un protest pentru negocierea noilor contracte. Propunerile conducerii erau jignitoare la adresa muncii noastre, de aceea am fost mai vehement.”

ePiteşti: Cum a decurs protestul?

D.F.: „Au protestat cei din schimbul 2 până la terminarea programului şi cei din schimbul 3, până spre dimineaţă. Din grupul pe care îl reprezint, doar eu am fost concediat. Mai ştiu că alte două persoane au primit sancţiuni la salariu, de 5%, până la 10% şi a mai fost o fată dată afară, din alt grup. Se pare că au o listă cu angajaţii pe care îi vor sancţiona / concedia. Nu ştiu numele lor. Pot doar să spun că eu am primit sancţiunea maximă. A fost un protest al angajaţilor, era perioada de negocieri al contractului colectiv de muncă.

Oamenii urmau să plece în concediu, iar conducerea tot tergiversa încheierea unui nou contract. În urma unei adunări generale organizată de Sindicatul Autoturisme Dacia, liderii le-au sugerat că doar în urma unei greve se poate obţine o creştere salarială. Oamenii au considerat că sunt îndreptăţiţi să protesteze şi asta au făcut.

Eu, în calitate de lider de sindicat, mi s-a părut normal să mă solidarizez şi să protestez lângă ei. Acuzaţiile care mi-au fost aduse în convocarea pe care am primit-o pentru cercetarea disciplinară era specificat faptul că am instigat oamenii să înceteze lucrul (vezi FOTO).”

 

 

Eu nu am instigat pe nimeni deoarece la ora 15 am ieşit din producţie (cu tot schimbul, de altfel) şi mă îndreptam către casă. Nu aveam cum să întrerupem lucrul. Lucrul l-au întrerupt cei de la schimbul 2, care au intrat după noi. Noi deja ieşisem din fabrică. Ne urcasem în autobuze când am fost chemaţi de mai mulţi angajaţi în curtea fabricii că <autobuzele nu pleacă>. Şi toată lumea s-a întors în curtea fabricii.

După aproximativ 20 de minute, în urma unor telefoane care s-au dat, am înţeles că cei care erau deja schimbul 2 nu încep lucrul. Acolo, le-am ţinut oamenilor un discurs motivaţional şi, cam în acelaşi timp, conducerea a semnat procesul verbal prin care se încheiau negocierile. Ulterior, în urma unor <dovezi> pe care le-ar fi obţinut de la colegi, s-a luat decizia desfacerii contractului individual de muncă. Legat de calitatea mea de lider de grupare sindicală, în contract sunt specificate urmatoarele (FOTO).

 

 

Bazându-mă pe acest articol, Art. 21, eu mi-am putut desfăşura în decursul timpului activitatea de lider de sindicat. Le-am reproşat, de-a lungul timpului, lucruri care nu mi s-au părut în regulă. Ei, acum consider că aceasta a fost o răzbunare, ţinând cont că eram mai vehement în a aborda discuţiile. Cumva au găsit motiv să scape de mine.

Mi se pare că s-a făcut o nedreptate, un abuz. Acuzaţiile care mi s-au adus nu au avut şi nu au nicio legătură cu activitatea mea profesională în fabrică. Sunt 18 ani de când lucrez acolo. Lider de sindicat eram de 6 ani. Au mai avut loc clinciuri, dar nu proteste de genul acesta. A fost primul protest de anvergură, cel puţin pe tura mea, pe care aş putea să reprezint oamenii. Puterile mele în cadrul sindicatului sunt limitate. Nu sunt lider de organizaţie, ci de grup.”

ePiteşti: Ce anume transmiteaţi conducerii?

D.F.: „La şedinţe ni se spunea că suntem pe pierdere, că nu suntem competitivi – lucruri pe care le spun patronii, iar eu le spuneam să investească în oameni – şi vor avea de câştigat. Răspunsul primit a fost <Daniel, deschide tu firmă şi să-mi spui apoi dacă vei pune angajatul pe primul plan şi nu profitul tău>. Probabil că au ţinut cont de intervenţiile mele, mai ales că erau mai multe persoane în sală, la discuţii. Iar acum au găsit motivul.

Eu le-am spus <Da, am protestat alături de colegii mei, dar nu am instigat pe nimeni. Logic, nu aveam cum să instig fiindcă terminasem programul şi plecasem de la serviciu. Pe care colegi i-am instigat să întrerupă lucrul?!>. Am mai fost acuzat că am revenit la serviciu încălcând proprietatea privată. Am fost chemat de colegii de la schimbul 2 fiindcă au spus că au foarte mare încredere în mine. Când am venit, nu mi-a interzis nimeni să intru.

Doamna director a convocat toţi liderii la o şedinţă, am mers şi eu, iar când m-a văzut nu m-a întrebat ce caut în fabrică. Era revoltată că sunt în pantaloni scurţi. Mi-am cerut scuze şi am zis că dacă e o problemă, pot pleca. A zis să rămân, să discutăm. Pentru ca apoi să fiu acuzat că am revenit şi am instigat.”

„Când am venit, protestul era în toi!”

ePiteşti: Unde eraţi când a început protestul?

D.F.: „Protestul era pentru încheierea noului contract colectiv de muncă. Pe parcursul negocierilor, conducerea a venit cu fel de fel de propuneri jignitoare la adresa muncii pe care o depunem în fabrică. Se ajunsese aproape de sfârşitul perioadei agreată, de 45 de zile. Mai erau două zile şi nu se ajunsese la niciun rezultat. Liderii de la Uzină au zis că ar fi o variantă să se întrerupă pe perioada concediilor şi să se reia după. Oamenii nu prea au fost de acord, să mai aştepte încă o lună, poate două. Ei şi-au dorit la acel moment. De asemenea, s-a sugerat că doar în urma unei greve se pot obţine creşteri salariale.

Angajaţii au mers pe această variantă şi au considerat că e normal să se facă o grevă. A fost un protest spontan, nu au vrut să intre în producţie. Tot atunci s-au încheiat negocierile. Când a sosit rezultatul, eu eram afară cu operatorii din schimbul 1 care terminaseră, am primit procesul verbal şi l-am citit oamenilor. Am zis că nu mai are rost să protestăm, chiar dacă am considerat că merităm mai mult pentru munca pe care o depunem.

Am plecat către autobuze în mod normal, dar cei care au rămas în schimbul 2 nu au înţeles şi au protestat, urmând ca şi schimbul 3 să facă acelaşi lucru până spre dimineaţă. Eu, la ora 5 când am venit, protestul era în toi şi nu aveam cu cine să mă înţeleg.”

„Conducerea unităţii a decis că este ilegal ce s-a întâmplat şi urmează să ia măsuri”

ePiteşti: Cine a mai fost sancţionat, în afară de dvs.?

D.F.: „Au mai fost două persoane sancţionate, care au participat la protest. Li s-a luat 5% din salariul pe o lună sau 10% din salariu pe trei luni. Eu am fost sancţionat cu desfacerea contractului de muncă. A mai fost o fată căreia i s-a desfăcut contractul. Era din schimbul 2. Se pare că au o anumită listă cu cei care sunt sau vor fi sancţionaţi.”

 

 

ePiteşti: Vă împăcaţi cu decizia?

D.F.: „Voi merge în instanţă pentru această nedreptate, sunt hotărât. Era un serviciu de care am ţinut atâţia ani, câştigam bani să-mi întreţin familia, conjunctura a făcut să fiu ales din 40 de oameni ca reprezentant legal al lor, să le reprezint interesele în relaţia cu angajatorul. Am acceptat acest post, m-am simţit onorat. E adevărat, m-am gândit că pot apărea anumite repercursiuni, dar nu aşa ceva. Mai ales că, din ce am citit în contract, puteam să fac anumite declaraţii. Puteam să stau în banca mea, cu capul în pământ, să-mi fie bine. Dar am considerat că e de datoria mea să le reprezint interesele. Dar a venit decizia care aruncă la gunoi ce scrie în contract şi m-au trimis acasă.”

Cu privire la protest şi deciziile care au urmat după, am solicitat un punct de vedere conducerii ADIENT TRIM.  Îl redăm mai jos:

„În data de 16 iulie, un număr de aproximativ 1000 de angajați ai fabricii Adient Trim Pitești au întrerupt activitatea ca urmare a mai multor nemulțumiri pe care le-au avut față de organizatia sindicala locala. În aceeași zi, Adient a demarat discuții pentru a rezolva situația împreună cu angajații, sindicatul și alte părți. Drept urmare, angajații și-au reluat activitatea pe data de 18 iulie.

Adient este un furnizor la nivel mondial de scaune auto, livrând scaune auto și componente pentru scaune auto just-in-time si just-in-sequence către clienții globali din industria auto. Încetările ilegale ale lucrului și absenteismul neautorizat pun în pericol relațiile comerciale ale întregului lanț de aprovizionare din spatele fabricii Adient Pitești și nu pot fi acceptate deoarece influențează o serie de alți clienți si părți terțe.

După îndeplinirea procedurii de cercetare prealabilă cu angajații și reprezentanții acestora, Adient a decis să ia o serie de măsuri legale întrucât compania este responsabilă de prevenirea unor incidente similare în viitor.

În urma efectuării procedurii legale, angajatorul a stabilit sancțiunile disciplinare, ținînd cont de rolul salariaților în încetarea ilegală a lucrului și după evaluarea situației cu conducerea HR EMEA.”

NOR CURIER 555×222

Comentarii

7 comentarii

  • ubicus spune:

    cand nu esti multumit de patronat, esti liber sa pleci. Nu e normal ca un angajat sa aiba un discurs negativ la adresa angajatorului. Te crezi mai bun decat esti apreciat? E simplu, pleaca.

  • Vasi spune:

    Boss, dar macar ati obtinut marire?

  • Neagoe spune:

    „Sclavie moderna „asta este exact ceea ce se întâmplă.
    Va plângeți pe la colțuri de condiții, de sefi și de salarii, ca numai puteți, dar când unul/unii reușesc sa ia atitudine, fugiții..ne meritam soarta,de sclavi!!
    Puterea sta în mulțime!!
    Sănătate și putere de munca domnule, stai liniștit, este de munca, dumneata sa vrei!

  • Daniel spune:

    Dar, nu mai bine își schimba angajatorul atitudinea fata de angajați? Cum noi avem nevoie de un loc de muncă, asa și angajatorii au nevoie de angajați, trebuie găsită o soluție care sa mulțumească ambele părți. Nu cred ca ai lucrat acolo, sa ști cum e.

  • Daniel spune:

    Mulțumesc mult, sper ca instanta de judecata sa analizeze situația și într-un final sa ne dea câștig de cauza, pt ca asa ar fi și normal și moral și în orice fel.

  • Daniel spune:

    Pe mine și pe ceilalți colegi dați afară nu ne mai ajuta cu nimic

  • Adi spune:

    Patronatele sa mai respecte codul muncii si sa nu mai facă abuzuri …ca de pe urma muncitorilor își umple conturile…angajatii nu sunt sclavi ar trebui priviți ca si parteneri

Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

New Profesional Consult 570×90