EcoMoto 930×122

centrul cultural pitești

Pitești. Avertisment pentru bugetari: „Unii vor pleca acasă!”

Pitești. Avertisment pentru bugetari: „Unii vor pleca acasă!”

Citiți și: Câștigătorii unui important concurs și-au primit azi premiile

Spectrul șomajului în cultura argeșeană

La fel cum se întâmplă de 30 de ani în România, cultura este Cenușăreasa din poveste. Poate merge în zdrențe. Poate umbla și desculță.

Citiți și: Simfonia Lalelelor: Spectacolul continuă! Concert extraordinar acum, în Luncă

Toate guvernele care s-au succedat au alocat puțin din PIB pentru supreviețuirea ei. Atât cât să nu moară de foame.

Prea mulți bugetari

Guvernul Ciolacu încearcă să împace pe toată lumea. Mai ales că se apropie anul electoral. Totuși aparatul bugetar e prea încărcat. O spun privații. O strigă economiștii, o reproșează oficialii de la Bruxelles.

Nu „face” bani

Și de unde pot fi reduse niște posturi dacă nu din…cultură? Că doar cultura nu este productivă, nu „face” bani! Se adoptă modelul comasării unor instituții.

Peștele mare…

În plin sezon estival, când oamenii se bronzează la mare sau se relaxează te miri unde și cum, o știre a trecut neobservată.

Centrul Cultural Pitești va fi preluat de Filarmonică. Subiectul, prezentat în exclusivitate de ePitești, AICI.

Pentru eficientizare. Pentru un mai bun randament. Așa sună, promițător, motivația.

În târg, oamenii au înțeles repede transpunerea „legii” nescrise, vechi de când lumea și pământul. „Peștele mare îl înghite pe cel mic.”

Unii pleacă acasă

Sub protecția anonimatului, un membnru al orchestrei Filarmonicii a spus lucrurilor pe nume: „Sub această bună și frumosă intenție la prima vedere se ascunde altceva.

Sunt vizați cei din personalul auxiliar. Și anumite funcții.

Când două instituții fuzionează, nu vor mai fi doi directori ci unul, la fel cu contabilii și toți ceilalți.

În felul acesta se fac reduceri.

Se reorganizează totul, nimeni nu știe cum, deocamdată, dar cu siguranță nu toți își vor păstra posturile, unii vor pleca acasă!”

Angoasă

Se vor confirma sau nu bănuielile sursei noastre? Vom trăi și vom vedea.

Cert este că o stare de angoasă a pus stăpânire pe întreg personalul celor două instituții. Cu excepția artiștilor, a muzicienilor care au locul de muncă securizat.

În rest, pentru toți ceilalți situația este incertă. Nu se știe ce va aduce ziua de mâine.

NOR CURIER 555×222

Comentarii

2 comentarii

  • Prometeu spune:

    De când doream un comentariu pe tema asta, îmi frecam mâinile sa-l dau dar nu aveam articolul potrivit.
    Final de iulie 2023, weekend. Ma decid cu fiul meu sa vedem muzeul judetean. O doamna absolut minunata ne-a însoțit pe tot parcursul, de la vanzare bilete pana la a ne fi ghid în anumite porțiuni. Mare lucru n-ai ce sa vezi la muzeul din Pitești, te simți ca la Costești ….cu o galerie mutata ce de „secole” e în renovare, de vreun „mileniu” și aripa Istorie de am si uitat ce mai e pe acolo, …..cu niste fluturi , o incantatoare dar mica colecție de flori de mina (cristale) si un măricel muzeu al sportului argeșean, dar as prefera sa vad si unul national. Celelalte secții care-i aparțin ori subt tot asa, pentru 3 pietre (ex.Jidova) s-a „lucrat” ani, iar pentru Cetatea Poienari aștept sa merg cu nepoții. Planetariul vara e inchis. TARE !!! Peste toate, un întreg aparat bugetar în frunte cu un directoras. Baiat frumos are mama, dar cam atât.
    Alt directoras, sau o directorasa, la Biblioteca Județeană. Întra în el 3 înși pe zi și doar în timpul scolii câțiva elevi/studenți, hai și câte un doctorand sau cineva cu bucuria de a citi, dar sunt putini. Au o organigrama imensa de sfideaza până și consiliul judetean, ifose cât planeta și pretenții salariale mai ceva ca profesorii de ultim grad.
    Situație similara și la ceilalți din breasla culturii argeșene. Identica. Copie xerox.
    Extinzând,
    La DGASPC nesimțirea e cronicizata. Si-au băgat în organigrama care e comparativa cu cra a Guvernului și subordonatele, adica niște case de babe/moșnegi și alte d’astea „extrem de importante” pentru evolutia unei societăți.

    ….. da domnilor, e jale mare si dacă nu știați, suntem pe locul 1 în lume la numarul de ordonatori de credite. Nr UNU !!!!! Aderant și uite ca nu se mai poate.

    Dar, nu pleacă multi din aparatul de
    lucru acasă si oricum in privat e cerere mare de oameni pregatiti, tzunami-ul e la sefi care colcăie in interventii pe la partide pentru ca își vad tronurile clatinamdu-se și au întrat in panica.

    Din informațiile pe care le am, sa nu se bucure dacă scăpa la prima reorganizare. E un proces etapizat, de mai lunga durata și NU SCAPA NICIUNUL. Adica, se vor uni instituții și rămâne doar un director, deci chiar si acesta care rămâne va avea stresul lui. Toți, absolut toți întra în furcile caudine ale modernizării tarii. Adjuncții și șefii de servicii la fel. Dumnezeii din învățământ (inspectorii gen. judeteni) vor fi in sfarsit monitorizați și ei teritorial, la fel si în sectorul pensii/șomaj…..

    As putea scrie o carte pentru cât de frumoasa poate fi România și la nivelul sectorului bugetar !!!

    Avem GUVERN !!!!

  • George Dumitriu spune:

    Nu va pleca acasă nimeni, veți vedea. Deși s-ar impune. Fuziunea celor două entități e o chestiune de bun simț. Cum s e va realiza, e de anticipat. Fără a deranja pe vreunul din cei care asigură spatele tăietorilor de frunză. La Centrul Cultural se fac acțiuni cu câte cinci-șase pensionari, cu elevi de liceu aduși cu japca, nivelul este unul nerezonabil. De câte ori trec prin fața filarmonicii niște angajați de-acolo fumează detașați. Îi cunosc și deja. Există și o foaie de cultură, Argeș pe numele ei, care este o pavăză pentru niște expediente ale celor care au confiscat-o. E de văzut câte exemplare se vând dintr-un tiraj, dar nu cred că mai mult de 50!!! Restul se dau moca ici-colo. Așteptăm marea reformă din cultura argeșeană, înfăptuită de PSD:

Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

570 X 90 CAPRA 3