SMART KIDS 930X122

activitate preventivă

Poliția Argeș, activitatea dedicată copiilor instituționalizați

Dispariția și victimizarea minorilor este o temă ce devine din ce în ce mai complexă, un fenomen ce ia amploare și pentru stoparea căruia este nevoie ca toate instituțiile să se implice și să colaboreze.

Citiți și: IPJ Argeș, totul despre violența domestică și ce îi așteaptă pe agresori

În Săptămâna Prevenirii Criminalității, un astfel de subiect nu putea să nu facă obiectul unor dezbateri și activități preventive, astfel că, ieri, 25 mai a.c., polițiștii din cadrul Compartimentului Analiză și Prevenirea Criminalității Argeș și Serviciului Investigații Criminale Argeș, împreună cu Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Argeș, au organizat o activitate la Complexul de Servicii Comunitare pentru Copilul în Dificultate Sfinții Împărați Constantin și Elena Pitești.

Citiți și: Forțe noi în Poliția Argeș: 10 polițiste și un polițist

Activitate dedicată copiilor instituționalizați

Activitatea a fost dedicată copiilor instituționalizați și a avut drept scop conștientizarea minorilor asupra riscurilor la care se expun atunci când pleacă din centrele de ocrotire și informarea reprezentanților legali despre necesitatea menținerii unei relații strânse cu copiii și a unei bune comunicări pentru rezolvarea divergențelor și problemelor specifice vârstei lor.

Pentru angrenarea copiilor în discuții și activitate, aceștia au fost implicați într-un concurs de desene și eseuri – Unde plecăm când plecăm? , ce au avut drept scop conștientizarea consecințelor disparițiilor voluntare a minorilor.

 

La final, cele mai bune lucrări au fost premiate.

Dezbatere la Colegiul Psihologilor

Tot în cursul zilei de ieri, polițiștii au organizat și desfășurat o dezbatere la Colegiul Psihologilor, unde s-a discutat despre problematica disparițiilor voluntare de minori și măsuri eficiente de combatere.

Conform unui studiu privind disparițiile de minori, realizat la nivelul Institutului de Cercetare și Prevenire a Criminalității, printre cauzele generale care au dus la înregistrarea disparițiilor minorilor,  se regăsesc: lipsa de atenție sau de interes/neglijare fată de nevoile copilului aflat în dezvoltare, astfel încât copiii se simt nedoriți sau ignorați; lipsa de control a situației școlare a copiilor, în ceea ce privește frecvența la cursuri şi interesul pentru studiu arătat de copii; rigiditatea regulilor de conviețuire, lipsa de comunicare în familie sau în centrul de ocrotire, modele de comportament disfuncționale receptate, lipsa interesului pentru studii, practicarea cerșetoriei, lipsa de organizare a vieții, rezolvarea conflictuală a diferendelor, antecedente penale ale membrilor familiei, consum frecvent de alcool al unora dintre membrii familiei; starea materială precară, care determină neglijarea funcției de educație a familiei şi plasarea ei la periferia preocupărilor față de copii, spiritul de aventură etc.

De-a lungul timpului, polițiștii din cadrul Compartimentului Analiză și Prevenirea Criminalității Argeș  au desfășurat activități preventive, în cadrul campaniilor de prevenire a disparițiilor de copii.

„Mami, tu știi unde este copilul tău?, Sărbătorile se petrec în familie și Împreună pentru siguranța copiilor” sunt doar câteva slogane prin intermediul cărora polițiștii specializați în prevenirea criminalității s-au întâlnit cu elevi, părinți, bunici, tutori legali sau cadre didactice.

555×222  MAIA

Comentarii

570 X 90 CUMPANA 3