- Publicat de: ePitești
- 6-07-2024, ora 13:38
- Știri, Știri
Poliția, precizări despre măsurile care i-au înfuriat pe șoferi!
Poliția, precizări despre măsurile care i-au înfuriat pe șoferi!
Citiți și: Șofer agresiv în trafic! Polițiștii au avut de furcă!Poliția Română a adus astăzi clarificări importante cu privire la noile modificări legislative incluse în Ordonanța de Urgență nr. 84/2024.
Care au generat numeroase discuții în spațiul public.
Citiți și: Atenție! Amenzi uriașe pentru șoferii care fac asta de sărbătoriÎn urma zvonurilor conform cărora „O.U.G nr. 84/2024 lasă fără permis șoferi nevinovați” și că „O.U.G nr. 84/2024 îi nenorocește și pe bicicliști și pe cei care folosesc trotinete electrice”, autoritățile au oferit detalii pentru a evita interpretările eronate.
Iată care sunt precizările Poliției:
Transparență și consultare publică
Înainte de adoptarea O.U.G nr. 84/2024, textul actului normativ a fost postat în transparență decizională și supus dezbaterii publice.
În urma acestor etape, au fost integrate propuneri și observații pentru a clarifica intențiile de reglementare în domeniul circulației pe drumurile publice.
Retragerea permisului de conducere
Retragerea permisului de conducere nu este o măsură nouă introdusă prin O.U.G nr. 84/2024, ci a existat deja în legislația rutieră anterioară, având un caracter administrativ și preventiv, nu punitiv.
Aceasta este dispusă, de exemplu, când titularul unui permis de conducere este declarat inapt medical pentru a conduce un autovehicul sau nu respectă obligația de a se prezenta la examinarea medicală necesară certificării aptitudinilor.
Prin O.U.G nr. 84/2024, s-a extins cadrul de aplicare a acestei măsuri și în situațiile în care conducătorul refuză testarea pentru stabilirea consumului de substanțe psihoactive sau alcool, în cazurile în care:
– Are sancțiuni contravenționale repetate pentru conducere sub influența alcoolului.
– A fost condamnat pentru infracțiuni legate de conducerea sub influența alcoolului sau a substanțelor psihoactive.
– Are în vehicul recipiente cu băuturi alcoolice sau substanțe suspecte.
– Manifestă un comportament nefiresc ce poate fi generat de consumul de alcool sau substanțe psihoactive.
Procedura de contestare
Retragerea permisului încetează și permisul este restituit dacă rezultatul analizelor biologice atestă absența alcoolului sau a substanțelor psihoactive.
Poliția, precizări despre măsurile care i-au înfuriat pe șoferi!
Această măsură administrativă nu presupune întocmirea unui dosar penal și poate fi contestată conform Legii nr. 554/2004 privind contenciosul administrativ.
Testarea cu aparate drugtest
Poliția Română utilizează aparate Drager 5000, de ultimă generație, pentru testarea șoferilor.
Este recomandat ca cetățenii să se informeze despre medicamentele consumate, deoarece unele pot fi detectate de aparate și pot reduce capacitatea de a conduce.
Siguranța bicicliștilor și a utilizatorilor de trotinete electrice
Noile prevederi legislative vizează și conducătorii de biciclete și trotinete electrice, aceștia fiind sancționați contravențional dacă refuză testarea pentru alcool sau substanțe psihoactive.
Această măsură are un rol preventiv și educativ, având în vedere că numeroase accidente grave implică astfel de vehicule.
Laboratoare pentru analizarea probelor biologice
Poliția Română a propus crearea de laboratoare proprii pentru a analiza rapid probele biologice.
Primele două laboratoare vor fi operaționale la Institutul Național de Criminalistică și în județul Cluj, urmând ca astfel de laboratoare să fie înființate în toată țara.
Poliția Română subliniază că noile modificări legislative au ca scop protejarea vieții și a integrității corporale a tuturor participanților la trafic.
Toate măsurile sunt menite să reducă numărul de accidente rutiere și să îmbunătățească siguranța pe drumurile publice.