930X122 MAIA

simona bucura oprescu

„Costurile branșării la rețeaua electrică, rambursate clienților în cel mult cinci ani!”

Simona Bucura-Oprescu: Costurile branșării la rețeaua electrică, rambursate clienților în cel mult cinci ani!

Citiți și: Diplomă de excelență pentru un ministru argeșean!

Clienții casnici, dar și persoanele fizice autorizate (PFA), întreprinderile individuale (II), întreprinderile familiale (IF) și autoritățile publice ce acoperă, în primă fază, costurile cu branșarea la rețeaua de energie electrică își vor putea recupera banii de la operatorul de distribuție în cel mult cinci ani, anunță deputatul PSD de Argeș Simona Bucura-Oprescu.

Astfel, Legea 248/2022, ce se aplică din această săptămână, stabilește un termen concret pentru obligația operatorului de distribuţie a curentului electric de a rambursa clienților finali costurile lucrărilor de proiectare şi execuţie a branşamentului, până la o valoare medie a unui branşament, în cazul în care ei sunt cei ce au suportat aceste costuri.

Citiți și: Ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu – în dialog european la Bruxelles

„Valorile medii (fără TVA) utilizate de operatorul de distribuție pentru rambursarea solicitanților clienți casnici a contravalorii lucrărilor de proiectare și execuție a unui #branșament sunt stabilite de Ordinul Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) nr. 23/2022 și sunt, mai exact:

branșament monofazat aerian – 1.340 de lei

branșament monofazat subteran din LEA sau branșament monofazat mixt (aerian + subteran) – 2.060 de lei

branșament monofazat subteran din firidă – 1.820 de lei

branșament trifazat aerian – 1.460 de lei

branșament trifazat subteran din LEA sau branșament trifazat mixt – 2.430 de lei

branșament trifazat subteran din firidă – 2.060 de lei

Prețurile vizează branșamente fără priză de pământ.

Activele rezultate ca urmare a lucrărilor de racordare nu vor intra în patrimoniul operatorului de distribuţie, ci vor fi cedate doar spre exploatare acestuia.

Recuperarea costurilor privind racordarea clienților casnici, persoanelor fizice autorizate, întreprinderilor individuale, întreprinderilor familiale și instituțiilor publice, inclusiv proiectarea, se realizează cu amortizare accelerată într-o perioadă de 5 ani, prin tarifele de distribuție, în conformitate cu reglementările ANRE, mai scrie în lege.”, informează deputatul Simona Bucura-Oprescu.

Referințe:

Legea nr. 248/2022 privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 143/2021 pentru modificarea şi completarea Legii energiei electrice şi a gazelor naturale nr. 123/2012, precum şi pentru modificarea unor acte normative, text publicat în Monitorul Oficial, Partea I nr. 737 din 22 iulie 2022.

În vigoare de la 25 iulie 2022

555 X 222 POSADA 2

Comentarii

Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

SMART KIDS 570×90