EcoMoto 930×122

dacia

Record pe piața auto românească!

Record pe piața auto românească!

Citiți și: Scenariu Hollywoodian. Ce le mai trece prin cap hoților

Piața auto din România se află în continuare pe un trend bun.

Acest lucru se petrece chiar dacă revenirea vânzărilor după marea criză economică din 2008 a fost încetinită în 2020 și 2021 de cele două noi crize care au marcat nu doar România, ci întreaga industrie auto globală.

Citiți și: Din iulie, dispozitiv obligatoriu pentru toate mașinile!

În luna mai, înmatriculările de autoturisme noi au depășit pentru prima dată 13.000 de unități, după nu mai puțin de 20 de luni, relevă datele analizate de Profit.ro.

Ultima dată când au fost înmatriculate mai mult de 13.000 de autoturisme noi într-o singură lună a fost în 2021, în luna august.

Tot atunci se înregistrau vârfurile generate de Programul Rabla din acel an.

Anul acesta, media lunară a pieței de autoturisme noi din România s-a stabilizat la 12.000 de autoturisme lunar.

Vârful din luna mai se datorează decalajului din Programul Rabla, care a pornit abia în martie.

Record pe piața auto românească!

Din acest motiv, în aprilie s-a înregistrat și cea mai slabă lună, cu doar 9.700 de autoturisme noi înmatriculate.

Creșterea mediei lunare de autoturisme noi se reflectă în creșterea totală a pieței auto din România, de 27%, după cum arată datele DRPCIV, prelucrate de APIA.

Acestea lasă de înțeles că anul 2023 ar putea aduce o nouă creștere comparativ cu anul anterior, în pofida scăderii ușoare a cererii de automobile noi.

Datele arată că majoritatea mărcilor auto înregistrează creșteri substanțiale, de două cifre, cu valori foarte mari pentru Dacia și Renault, după cele cinci luni.

În același timp, în luna mai numărul mărcilor cu majorări peste media pieței a fost chiar mai mare: Dacia – 41%, Renault – 73%, Skoda – 34%, VW – 73%, BMW – 71%, Suzuki – 176%.

O singură excepție, între mărcile de volum, a fost cea a Ford.

Aceasta a înregistrat un declin de 22% față de mai 2022, din cauza dispariției modelului EcoSport, și de 23,4% pe cele cinci luni.

Sursă foto: Descriptiv/Arhivă

555 X 222 CAPRA

Comentarii

Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

NOR EXPRES 570×90