930×122 CAPRA 5

avalansa

RISC MARE DE AVALANȘĂ. TRASEE MONTANE ÎNCHISE ÎN ARGEȘ

Risc mare de avalanșă. Trasee montane închise în Argeș. Având în vedere ninsoarea abundentă din ultimele zile, ninsoare care a dus la depunerea unui strat nou și consistent de zăpadă peste zăpada înghețată, și vântul care suflă la rafală cu viteze de 90-120 km/oră, pentru evitarea producerii de accidente montane au fost închise toate traseele turistice care acced în creasta masivului Făgăraş.

Citiți și: Argeș: Strigăte de ajutor! Doi turiști olandezi, blocați pe munte

Conform Buletinului Nivometeorologic emis de ANM-CMR Transilvania Sud, alerta de avalanşă pentru munții Făgăraş este de gradul 4 – RISC MARE.

La altitudini mai mari de 1.800 de metri, în partea superioară, există un strat de zăpadă instabilă, căzută în ultimele zile. Pe versanții cu expunere sudică și estică sunt structuri de plăci de vânt recente, dar în profunzime și din ultimele săptămăni, precum și cruste de gheață. ”Chiar și o supraîncărcare slabă poate duce la alunecarea stratului instabil de la suprafață, declanșând avalanșe de dimensiuni medii, în unele cazuri putând fi angrenate și straturile inferioare”, avertizează Salvamont Argeș.

Citiți și: Avalanșa de la Capra. Poliția a deschis dosar penal pentru înșelăciune

La altitudini mai mici de 1.800 de metri stratul de zăpadă este relativ consolidat, însă stratul de la suprafață, care depășește pe alocuri 30 de centimetri, este mai instabil, neavând o coeziune bună cu stratul vechi. Un risc crescut îl reprezintă depozitele de zăpadă de pe văi și din alte zone adăpostite. Pe pantele suficient de înclinate, declanșările de avalanșe de mici și medii dimensiuni sunt posibile atât spontan, cât și la supraîncărcări slabe cu turiști sau schiori.

”Facem apel către toți cei care vor să practice schiul offpiste, cât și către iubitorii de drumeții montane să evite deplasarea la altitudini de peste 1.600 de metri, deoarece există riscul producerii de avalanșe. Tototdată, cei care se deplasează la altitudini mici, de sub 1.600 de metri, în zonele împădurite, să fie atenți, deoarece, din cauza încărcării copacilor cu zăpadă și chiciură, există riscul dezrădăcinării și prăbușirii copacilor.

Drumul național 7C Transfăgărășan, între km 104 și 106, Conacul Ursului – Cabana Capra, este blocat de avalanșe, existând riscul ca turiștii care se deplasează pe jos sau cu mașina să fie surprinși de curgerile de zăpadă.

Din motive de siguranță a salvatorilor montani, am luat măsura de suspendare a permanenței și a patrulărilor preventive în munții Făgăraș Sud, până la îmbunătățirea condițiilor meteo și stabilizarea stratului de zăpadă.

În caz de nevoie, putem fi solicitați să intervenim prin Serviciul Unic de Urgenţe 112 sau Dispeceratul Național Salvamont, la numărul de telefon 0SALVAMONT – 0725.826.668.

Pentru toată această perioadă, avem constituite la nivelul Serviciului Public Județean Salvamont Argeș două echipe de intervenție, care pot interveni cu plecare din Pitești și Curtea de Argeș la orice oră”, transmite Salvamont Argeș.

New Profesional Consult-555×222

Comentarii

570 X 90 POSADA 3