930X122 MAIA

Arges

ATENȚIE, MĂMICI! SIMPTOMELE BOLII ȘI 10 SFATURI PREVENTIVE

În contextul problemelor medicale din ultimele zile care au afectat mai mulți bebeluși din județul Argeș, Direcția de Sănătate Publică (DSP), sub semnătura medicului Sorina Honțaru, șefa instituției, prezintă recomandări pentru prevenirea îmbolnăvirilor de diaree acută.

Citiți și: EXCLUSIV! Imagini uluitoare în ziua de Crăciun: O biserică în flăcări, chiar în Argeș!

„Sindromul diareic reprezintă emisiunea frecventă de materii fecale de consistență redusă (cu conținut de lichid crescut), abundente (peste 300 g/zi), cu aspect patologic (apos, mucos, sangvinolent), datorată accelerării tranzitului intestinal. De obicei se însoțește și de alte simptome digestive sau extradigestive.

Boala este dată de o mare diversitate de germeni (bacterii, virusuri, protozoare, fungi). Indiferent cărei clase aparțin și ce denumire poartă, germenii infecțioși cauzează o diaree acută infecțioasă, care se manifestă vizibil prin:

Citiți și: Locul unde visa să-și trăiască bătrânețea Mircea Diaconu ”Nu am plecat niciodată de aici!”

-scaune apoase frecvente

-vărsături

-febră

-deshidratare în grade variate (care reprezintă urgența principală în asemenea situații).

Infecțiile tractului digestiv acționează asupra organismului în mod complex, în funcție de infecțiozitatea agenților respectivi, dar și de particularitățile organismului afectat (vârstă, starea de nutriție, de reactivitate). Agenții infecțioși și toxinele lor acționează atât local, cât și general, prin producerea de dezechilibre hidroelectrolitice, circulatorii, renale și nervoase.

Sursa de infecție poate fi umană (bolnavi, convalescenți, purtători sănătoși de microorganisme) sau extraumană (animale domestice, alimente contaminate, apă potabilă alimentată de pânza freatică de suprafață sau de adâncime contaminată). Un rol important în transmitere îl au agenții vectori (muște, gândaci de bucătărie, rozătoare).

Pentru a preveni apariția bolii diareice acute, care uneori îmbracă forme grave, cu deshidratare masivă, este suficient să respectăm normele de igienă generală și alimentară, de igienă individuală și, mai ales, de igienă a colectivităților:

1.Respectarea igienei personale și colective: spălarea mâinilor cu apă și săpun înainte de prepararea și consumarea alimentelor, înainte de alimentarea copiilor și după folosirea WC-ului

2.Spălarea fructelor și legumelor sub jet puternic de apă potabilă înainte de a le da în consum

3.Prelucrarea termică suficientă a produselor alimentare

4.Păstrarea alimentelor acoperite, ferite de vectori biologici (muște, rozătoare), care le pot contamina

5.Renunțarea la alimentația stradală cu produse neambalate, expuse în spații improprii, comercializate de persoane neautorizate

6.Verificarea termenului de garanție și păstrarea la rece pentru toate alimentele pe care le cumpărăm

7.Se va consuma numai apă din surse autorizate sanitar, NU din râuri, lacuri sau sisteme de irigații

8.Pentru copiii mici se recomandă numai consumul de apă potabilă fiartă și răcită, atât pentru prepararea laptelui, cât și a altor alimente

9.Părinții trebuie să-și supravegheze copiii și să-i deprindă cu regulile elementare de igienă personală și colectivă (spălatul pe mâini, spălatul fructelor și legumelor, apă doar din surse sigure, eventual fiartă și răcită) pentru a limita infecția

10.Se va evita contaminarea mediului înconjurător prin îndepărtarea corectă a reziduurilor menajere din gospodăriile proprii și din colectivități, în locuri special amenajate.

În situația apariției semnelor de boală, se recomandă prezentarea la medic pentru consultații și tratament adecvat. Prevenirea este singurul mijloc de protecție împotriva infecțiilor și a bolii diareice acute.”, precizează DSP Argeș.

New Profesional Consult-555×222
New Profesional Consult 570×90