New Profesional Consult 930 x 122

bebelusi

E OFICIAL! SCHIMBARE IMPORTANTĂ LA NAȘTERE

Schimbare importantă la naștere. În premieră în România, toți bebelușii născuți în spitalele și maternitățile de stat vor beneficia încă din prima lună de viață de un control auditiv gratuit. Anunțul oficial a fost făcut în urmă cu puțin timp de Guvern.

Citiți și: Noi reguli privind vizitarea bolnavilor internați în spitale!

„În România, la fiecare 1.000 de nașteri viabile, 3 dintre nou-născuți prezintă deficiențe de auz greu de sesizat în lipsa unui control de specialitate. Surditatea – sau hipoacuzia profundă – este afecțiunea nativă cu cea mai mare incidență de la noi din țară, care ajunge să fie depistată de cele mai multe ori abia în jurul vârstei de 2 ani, atunci când șansele de recuperare a capacității de vorbire a copilului sunt cu mult mai reduse.

Pentru a asigura șansa la o viață normală pentru copiii care se nasc cu hipoacuzie, Ministerul Sănătății anunță începerea Programului Național de Testare Auditivă a Nou-Născuților, prin care toți bebelușii născuți în spitalele și maternitățile de stat din România vor beneficia încă din prima lună de viață de un control auditiv gratuit, realizat cu aparatură medicală modernă.

Citiți și: Rafila: Presiunea pe spitale este mai mică în valul 5

O componentă esențială a programului de AudioScreening neoNatal constă într-o aplicație informatică unică, realizată în colaborare cu echipa GovITHub, în care toate datele din aparatele de screening vor fi agregate și centralizate în vederea raportării ulterioare. Astfel, toate rezultatele testelor auditive neo-natale din România vor putea fi vizualizate într-o serie de rapoarte disponibile Ministerului Sănătății din interfața de administrare a platformei informatice. După colectarea de suficiente date, platforma va permite automat agregarea și filtrarea rezultatelor acestor teste, lucru care va permite evidențierea copiilor care nu au ajuns să fie testați la timp conform protocolului. În perioada următoare se va implementa și o funcționalitate prin care părinții vor primi notificări prin SMS pentru a se prezenta la controalele aferente protocolului de screening.

Programul Național de Screening Auditiv pentru Nou-Născuți a început deja în 3 maternități din București (Polizu, Filantropica și Pantelimon – acolo unde există deja aparatură modernă de screening auditiv, care permite descărcarea și folosirea ulterioară a rezultatelor testelor în aplicația informatică) și va fi extins la nivel național în 2017, după dotarea cu aparatură modernă de screening auditiv a altor 335 de unități medicale de stat din România (maternități, spitale cu secții de pediatrie, centre de diagnostic ORL).”, transmite Guvernul. (Foto: Maternitatea Spitalului Județean de Urgență din Pitești)

SMART KIDS 555×222

Comentarii

570 X 90 CUMPANA 3