HerasMed (930 x 122 px)

achimaș

MINISTRUL SĂNĂTĂȚII, IPOTEZĂ ÎN CAZUL BEBELUȘILOR

Ministrul Sănătății, Patriciu-Andrei Achimaș Cadariu, prezintă o primă ipoteză în privința cauzei care ar fi condus la îmbolnăvirea bebelușilor din județul Argeș.

Citiți și: Exclusiv/Surse: Avem numele viitorului prefect al județului Argeș

Conform ministrului, copiii s-ar fi îmbolnăvit de la „o bacterie care se află în materiile fecale, în mizerie.” Sursa îmbolnăvirii nu a putut fi, însă, dovedită. De ce?

„Au fost parcurse toate etapele standard ale unei anchete în cazul copiilor cu sindrom hemolitic-uremic, însă nu a fost descoperit agentul etiologic. (…) În acest moment tratăm consecințe, tratăm complicații ale unei boli ale cărei cauze le bănuim, dar nu le-am putut dovedi prin anchetele epidemiologice, prin investigații, în tentativa de a stabili un diagnostic etiologic, deci de a stabili cauza care a produs îmbolnăvirea. S-au parcurs toate etapele standard ale unei astfel de anchete, dar iată că nu avem agentul etiologic. Îl bănuim, deoarece știm că această boală este consecința agentului care a fost prezentat. (…)

Citiți și: Argeș. Durere fără margini! Mamă a șase copii s-a stins la doar 35 de ani

Cu cât ne îndepărtăm de un astfel de eveniment, probabilitatea de a pune în evidență agentul patogen scade. Regula spune că astfel de situații trebuie raportate în decurs de 24 de ore. (…) Sunt revoltat fiindcă le luăm totul a la lejer, în sensul în care nu raportăm și asta probabil se întâmplă în diferite situații, zicând că nu o să se întâmple nimic. Asta este probabil logica sau mă gândesc că este genul de logică lasă-mă să te las, nu se va întâmpla nimic! Și uite că se întâmplă și se pot întâmpla drame ca aceasta. Asta dovedește că modul acesta este absolut incalificabil.”, a declarat ministrul Sănătății aseară la TVR, fără a face alte precizări, mai concrete.

Trei fetițe din județul Argeș (din Topoloveni, Poiana Lacului și Pitești) au murit în cazul copiilor cu sindrom hemolitic-uremic. (Foto Arhivă: evz.ro)

555 X 222 CAPRA
HerasMed (570 x 90 px)