930×122 CAPRA 5

consiliul judetean

MINISTRUL SĂNĂTĂȚII, VESTE GROZAVĂ PENTRU SPITALUL JUDEȚEAN

Ministrul Sănătății, veste grozavă pentru Spitalul Județean. Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, a participat astăzi în Pitești la lucrările conferinței naționale medicale găzduite de Sala Mare a Consiliului Județean Argeș, la care au participat nume sonore ale lumii medicale românești.

Citiți și: Sală de sport nouă pentru copiii unei comune din Argeș

“Sunt onorată că mă aflu aici chiar de 1 iunie. Am văzut Spitalul de Pediatrie Pitești, care mi-a plăcut foarte mult, și vreau să spun că am fost foarte impresionată de zâmbetul câtorva copii, de care vă rog să aveți grijă în continuare.

Temele conferinței sunt de actualitate, teme care ne preocupă la Ministerul Sănătății. Rezidențiatul încotro?, este o întrebare foarte bună, pe care ar trebui să ne-o punem toți cei care conducem destinele sănătății, pentru că politica de resurse umane a ministerului nu a fost poate cea mai bună pentru a rezolva problemele din România. Ne-am axat spre a rezolva parcă problemele din Vest.

Citiți și: Foștii și actualii jupâni ai Argeșului au pus județul la cale

Începând din 2007, aproximativ 14.000 de medici au părăsit România. Știți foarte bine că de anul trecut, odată cu Legea salarizării, și de anul acesta, de la 1 martie, salariile medicilor și ale asistenților medicali au crescut la un nivel aproape european, fiind, de altfel, o primă măsură pe care Guvernul a luat-o pentru a păstra medicii în țară.

Dar acești medici au fost întâi rezidenți. Deci, tema este foarte bună, de actualitate, o am în vedere, astfel încât să încercăm să rezolvăm problema spitalelor din România.

A doua temă a conferinței va fi Un copil sănătos este un copil educat. Și aici știți foarte bine că până la sfârșitul anului vom promova în Parlament o nouă legislație în ceea ce privește sănătatea, iar în cadrul acestei legislații prevenția va avea un rol important.

Sunt foarte bucuroasă astăzi să dau vești foarte bune pentru județul Argeș. Luni, 4 iunie, se va parafa acordarea unui accelerator pentru radioterapie către Spitalul Județean de Urgență Pitești. Știu că nevoia de servicii de radioterapie este foarte mare, știu că s-a spus de nenumărate ori că Piteștiul este aproape de București, dar decizia a fost că Argeșul are nevoie de acest aparat.

Domnule președinte Dan Manu, vă rog să demarați lucrările la construirea buncărului, astfel încât să putem să livrăm cât mai repede acest aparat!”, a spus ministrul Sănătății.

“Argeșul va avea un Centru de Oncologie atât de mult dorit și de noi, ca specialiști, dar și de pacienți, pentru că suntem în slujba pacienților.

Mulțumesc Ministerului Sănătății pentru că suntem singurul județ din țară care a beneficiat de un Computer Tomograf, care acum funcționează la Spitalul de Pediatrie, și de un RMN, care de săptămâna viitoare se va da în funcțiune la Spitalul Județean de Urgență Pitești, iar acum Secția de Oncologie va fi dotată cu acest aparat.”, a afirmat, la rândul său, președintele Consiliului Județean Argeș, Dan Manu.

La conferință s-au discutat două teme de interes național:

1.”Reforma în rezideriatul din România” – raportor a fost conf. univ. dr. Corneliu Florin Buicu, președintele comisiei pentru sănătate și familie din Camera Deputaților.

Formăm anual mii de tineri medici. Mulți pleacă, iar cei care rămân sunt concentrați în centrele universitare. Care sunt soluțiile pentru a pregăti medici pentru toată România? Cum pot autoritățile publice locale să încurajeze tinerii medici? Ce pot face autoritățile publice locale și naționale? Sunt doar câteva dintre întrebările la care s-au căutat răspunsuri.

2.”Un copil sănătos este un copil educat – educație pentru sănătate” – raportor a fost prof. univ. dr. Alexandru Rafila, președintele Societății Române de Microbiologie și reprezentantul regional al Europei în Comitetul Executiv al Organizației Mondiale a Sănătății.

Prin această temă a fost adusă în atenția opiniei publice necesitatea introducerii în curricula școlară a orelor de educație sanitară și de igienă.

De asemenea, sub genericul ”Să ne cunoaștem propriul corp!”, nu trebuie uitată nici educația sexuală și conștientizarea pericolului pe care îl reprezintă consumul de substanțe psihotrope și stupefiante (droguri, substanțe etnobotanice, etc.).

La conferința organizată de Consiliul Județean Argeș au participat: prof. dr. ing. Petru Ande – secretar de stat în Ministerul Educației Naționale; prof. univ. dr. Adrian Streinu Cercel – managerul Institutului de Boli Infecţioase ”Matei Balş”; prof. univ. dr. Alexandru Rafila – președintele Societății Române de Microbiologie și reprezentantul regional al Europei în Comitetul Executiv al Organizației Mondiale a Sănătății;

conf. univ. dr. Corneliu Florin Buicu – președintele comisiei pentru sănătate și familie din Camera Deputaților; prof. univ. dr. Mircea Beuran – președintele Senatului Universității de Medicină și Farmacie “Carol Davila”; prof. univ. dr. Daniela Bartoș – Șefa Clinicii de Medicină Internă de la Spitalul de Urgenţă Floreasca; prof. dr. Camelia Gavrilă – preşedinta Comisie pentru învăţământ, ştiinţă, tineret şi sport a Camerei Deputaților; dr. Mioara Predescu – coordonator al Centrului Român HIV/SIDA și Cătălina Poiană – prorector cu învățământul postuniversitar, președinta Colegiului Medicilor București.

Amintim că tot astăzi ministrul Sănătății a vizitat Spitalul de Pediatrie din Pitești (AICI, subiectul pe larg).

555×222 grota rece

Comentarii

Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

570 X 90 CAPRA 3