- Publicat de: ePitești
- 1-06-2018, ora 20:24
- Sănătate
COMPUTER TOMOGRAF LA PEDIATRIE
Computer tomograf la Pediatrie. Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, și președintele Consiliului Județean Argeș, Dan Manu, au făcut astăzi o vizită la Spitalul de Pediatrie din Pitești, cu ocazia punerii în funcțiune a aparatului de înaltă performanță CT (Computer Tomograf) și a inaugurării Secției de Recuperare, secție renovată în întregime.
Citiți și: Șansă de a lucra la stat: Consiliul Județean angajează“În urma acestei vizite, ministrul Sănătății s-a arătat plăcut impresionată de ceea ce a văzut, mai ales că la nivel național există încă o problemă legată de serviciile de recuperare pentru copii.
În plus, Argeșul este primul județ care a reușit să pună în funcțiune Computerul Tomograf cu care spitalul a fost dotat.
Citiți și: Oficial! Schimbare majoră la UPU, la Spitalul Județean din PiteștiMai mult, ministrul a anunțat că luni va semna și documentele prin care Spitalul Județean de Urgență din Pitești va beneficia de un aparat de radioterapie de înaltă performanță.”, precizează Consiliul Județean Argeș.
La etajul VII al spitalului se află Compartimentul de Recuperare Neuromotorie, unde li se asigură asistența medicală pacienților cu afecțiuni neuromotorii, de la vârsta de nou-născut și până la adolescență.
În cadrul Compartimentului se desfășoară activități medicale specifice, unice în arealul geografic Sud-Muntenia, fapt care a condus în timp la o creștere a adresabilității.
Pentru a veni în întâmpinarea solicitărilor și a reduce timpii de așteptare, care uneori ajungeau chiar și la 2-3 luni, anul trecut s-a luat decizia de a modifica structura organizatorică, în sensul creșterii numărului de paturi pentru spitalizare continuă de la 15 la 20, precum și a numărului de paturi pentru însoțitori de la 10 la 20.
Tratamentul neuromotor al copiilor internați în compartimentul cu paturi se face numai în cadrul Laboratorului de Recuperare, Medicină Fizică și Balneologie.
Patologiile tratate aici sunt paralizii de plex brahial, paralizii cerebrale (tetra, hemi, monopareze spastice), neuropatii sensitivo-motorii, distrofii musculare progesive, traumatisme cranio-cerebrale, tumori cerebrale cu leziuni cerebrale post-operatorii, malformații vasculare cerebrale rupte cu sechele, întârzieri mintale (de la ușoare până la severe), tulburări reactive sau de adaptare după traumatisme cranio-cerebrale din accidente diverse.
Anual sunt internați pentru efectuarea curelor de tratament circa 500 de pacienți.
Pentru îmbunătățirea confortului hotelier al pacienților cu afecțiuni neuro-motorii (ținând cont că durata medie de spitalizare este de aproximativ 15 zile), s-au demarat în 2017 lucrări de reparații capitale, care au fost finalizate în luna mai 2018.
Costul total al investiției se ridică la 709.431 de lei, la care se adaugă cheltuielile pentru achiziționarea a diverse obiecte de inventar necesare desfășurării activității medicale (paturi, pătuțuri, dulapuri medicale, echipamente specifice kinetoterapiei, etc.), în valoare de 95.194 de lei.
Echipa medicală care își desfășoară activitatea în Compartimentul de Recuperare Neuromotorie este formată din:
-2 medici de specialitate pentru recuperare, medicină fizică și balneologie
-7 asistenți medicali
-4 infirmiere
-1 îngrijitoare.
Echipamentul de Tomografie Computerizată „Neuviz 16 Essence’’, în valoare de 6.136.226,44 de lei, a fost achiziționat de Ministerul Sănătății în cadrul Proiectului privind Reforma Sectorului Sanitar-Îmbunătățirea Calității și Eficienței Sistemului Sanitar, cu finanțare din împrumutul BIRD nr. 8362 – RO și alocat Spitalului de Pediatrie.
În cadrul Laboratorului de Radiologie și Imagistică Medicală își desfășoară activitatea un număr de 3 medici, cu contract de muncă pe perioadă nedeterminată (care au și competență în tomografie computerizată), la care se adaugă colaborarea pentru asigurarea continuității activității medicale cu încă 3 medici cu competență.
Echipa medicală de la Laboratorul de Radiologie și Imagistică Medicală este completată de 9 asistenți medicali, urmând ca, într-un termen relativ scurt, să mai fie angajați încă 4 asistenți medicali.