cancer

O argeșeancă a inventat un senzor care depistează cancerul în mai puțin de șase minute

O argeșeancă a inventat un senzor care depistează cancerul în mai puțin de șase minute.

Citiți și: Piteşti: Investiţie pentru bolnavii de cancer

Argeșeanca Raluca-Ioana van Staden a câștigat trofeul de aur pentru cea mai bună femeie inventator la Salonul International de Invenții de la Geneva pentru senzorul care determină existența cancerului în corpul uman, la nivel molecular, printr-o procedură simplă care durează mai puțin de șase minute.

În prezent, Raluca Van Staden şi echipa sa de la Institutul Naţional de Cercetare – Dezvoltare pentru Electrochimie şi Materie Condensată din Bucureşti lucrează la o formă miniaturizată a detectorului de cancer şi a extins numărul biomarkerilor analizaţi. Practic, microsenzorul de doar cinci milimetri creat de româncă va fi încorporat într-un aparat de dimensiuni foarte mici.

Citiți și: Drama lui Ovidiu, un tânăr bolnav de cancer care are nevoie de ajutor

„Am decis să lucrez cu echipa mea la punerea în practică a invenţiei. Sperăm să fim pe drumul cel bun. Nu pot da deocamdată un termen privind realizarea aparatului în formă miniaturizată”, a declarat Raluca Van Staden

Raluca van Staden a primit în această vară din partea Societăţii Americane de Chimie prestigiosul ACS Fellow Award, fiind prima româncă onorată cu această importantă distincţie, şi spune: „Niciodată obţinerea unui premiu nu m-a motivat. Cu sau fără obţinerea unui premiu, eu mi-am urmat drumul în cercetarea ştiinţifică, în îndrumarea tinerilor cercetători“, mai spune cercetătoarea.

Raluca van Staden a lucrat aproape 10 ani la Universitatea din Pretoria (Africa de Sud) şi aici l-a cunoscut pe soţul său, Jacobus Frederick van Staden. În 2007, Raluca van Staden s-a întors în România, cu familia.

Sursă: Adevărul

[555x222px]Destinatia_Ideala_Toamna_ePitesti

Comentarii


Dacă vrei publicitate pe ePitesti.ro trimite mesaj la 0774 587 441 sau un email la [email protected] și te contactăm noi.

Trimite-ne știrea ta pe whatsapp la
0774 587 441