- Publicat de: ePitești
- 20-06-2024, ora 15:52
- Știri, Știri
Sancțiune zdrobitoare: Se suspendă permisul de conducere, chiar dacă nu ești la volan!
Se suspendă permisul de conducere, chiar dacă nu ești la volan!
Citiți și: Permisul tău, în pericol! Când expiră punctele de penalizare?Românii prinși consumând droguri riscă să-și piardă dreptul de a conduce pe drumurile publice.
Asta chiar dacă nu au fost surprinși la volan sub influența substanțelor psihoactive, conform Capital.ro.
Citiți și: Bombă rutieră: Ce riști pentru 10 km/h peste limită!Inspecția Judiciară a analizat dosarele penale legate de infracțiuni cu droguri și a propus mai multe modificări legislative menite să îmbunătățească actualul cadru juridic.
Și să intensifice măsurile de prevenire și combatere a acestor infracțiuni.
Propunerile vizează atât Codul Penal, cât și legislația privind circulația pe drumurile publice.
Principalele modificări propuse includ:
Suspendarea permisului de conducere:
Se suspendă permisul de conducere, chiar dacă nu ești la volan!
Propunerea de a interzice dreptul de a conduce vehicule ca pedeapsă complementară pentru șoferii care consumă droguri, cu o durată între 2 și 10 ani.
Codul Penal a fost recent modificat.
S-a majorat limita superioară a pedepsei de interzicere a dreptului de a conduce la 10 ani.
Durata minimă de un an se suprapune cu perioada de suspendare a permisului în timpul procesului penal, astfel că pedeapsa complementară de un an se consideră deja executată la pronunțarea sentinței.
Extinderea categoriilor de infracțiuni:
Propunerea extinderii categoriilor de infracțiuni săvârșite sub influența substanțelor interzise pentru care nu se poate dispune suspendarea executării pedepsei sub supraveghere.
Obligații suplimentare pentru renunțarea la urmărirea penală:
Instituirea unei noi obligații pentru persoanele care beneficiază de renunțarea la urmărirea penală, interzicându-le să conducă anumite vehicule desemnate de procuror.
Aceste măsuri sunt necesare pentru a preveni pericolele asociate consumului de droguri și pentru a asigura siguranța pe drumurile publice.
Inspecția Judiciară subliniază importanța adăugării de dispoziții în O.U.G. nr. 195/2002 și în Regulamentul de punere în aplicare pentru a reglementa supravegherea interdicției de a conduce anumite vehicule.
Impuse de instanță pe durata termenului de supraveghere în cazul amânării aplicării pedepsei.
În prezent, legislația nu stabilește clar modalitățile de implementare a acestei supravegheri, afectând astfel eficacitatea acesteia.
Foto: Descriptiv/g4media.ro