SMART KIDS 930X122

Săptămâna Mondială a Alăptării

Săptămâna Mondială a Alăptării, marcată și în cadrul Spitalului Județean de Urgență Argeș

Săptămâna Mondială a Alăptării, marcată și în cadrul Spitalului Județean de Urgență Argeș

Citiți și: Video – “Simfonia alăptării”, la Spitalul Județean de Urgență Pitești

Și anul acesta, la Spitalul Județean de Urgență Pitești (SJUP), cu sprijinul asociației Sănătate pentru Mame și Sugari (SAMAS), organizație non-guvernamentală dedicată sănătății mamei și sugarilor din România, este marcată Săptămâna Mondială a Alăptării. Printre alte evenimente, care au avut și urmează să aibă loc, în perioada 1-7 august, în întreaga țară.

ÎNTÂLNIRI IMPORTANTE ALE MĂMICILOR CU ASISTENȚII MEDICALI

Foarte importante au fost și sunt întâlnirile mămicilor cu educatori perinatali (asistenți medicali și moașe) specializați în educația prenatală și postnatală, în nutriția mamei și a copilului și care oferă îndrumare mamelor în adoptarea unor decizii pertinente în ceea ce privește îngrijirea și nutriția lor și a copiilor, de la concepție până la vârsta preșcolară.

Au devenit mămici de curând, iar grija lor cea mai mare este cum să își hrănească/îngrijească, în mod corect, pruncii. Întâlnirile cu specialiștii, în secția de Obstetrică-Ginecologie, de la etajul 4 al SJUP, s-au dovedit extrem de benefice pentru mămicile vizibil emoționate, care au primit răspunsuri la toate întrebările legate de alăptare sau orice alte neclarități pe care le aveau cu privire la îngrijirea nou-născuților.

„Hrănirea exclusiv la sân a copilului până la 6 luni este esențială pentru o viață sănătoasă.”

Viorica Neață, asistent medical principal licențiat (SJUP) și educator perinatal (SAMAS): „Echipa SAMAS a inițiat mesajul: Hrănirea exclusiv la sân a copilului până la 6 luni este esențială pentru o viață sănătoasă.

Prin acest mesaj de interes public, asociația noastră a reușit să educe publicul larg, nu doar persoanele direct interesate (viitorii părinți și familiile cu copii mici). Acest lucru este important, deoarece crește sprijinul comunității pentru mamele ce alăptează și pentru copilași.”

Un alt demers al asociației îl reprezintă petiția Un consilier în alăptare în fiecare maternitate. Echipa SAMAS Pitești susține alăptarea și la locul de muncă din cadrul Spitalului Județean de Urgență Pitești, precum și la Școala Mamei SAMAS, prin cursurile periodice pe care aceștia le fac.

Se încurajează informarea, educarea și prevenția deoarece sunt prietenele alăptării și cresc mămicilor șansele de a se bucura de o experiență încântătoare de alăptare.

 

„Promovarea și susținerea alăptării au fost adevărate provocări în perioada pandemiei de Coronavirus, care a limitat capacitatea sistemului de sănătate și a pus piedici mamelor care, în foarte multe cazuri, au fost despărțite de bebelușii lor, pe care nu i-au putut alăpta.

2022 este anul în care educația și sprijinul acordat mamelor și taților la început de drum fac diferența și fiecare dintre noi – profesioniști în domeniul sănătății, reprezentanți guvernamentali sau ai societății civile – are un rol important în crearea unui mediu care să le susțină pe mame în decizia lor de a-și alăpta bebelușii”, a declarat Amalia Neacșu, asistent medical principal licențiat și educator perinatal.

 

Alăptarea este primul și cel mai prețios dar pe care o mamă îl face bebelușului său. Și pentru ca el să primească acest dar, mama are nevoie de sprijinul nostru, al tuturor.

555×222  MAIA

Comentarii

Lasă un răspuns

SPALATORIE MURAY  570×90