Eurial 930 x 122

modificări cod rutier

Schimbarea Codului Rutier! Amenzi mari, INOVAȚIE pentru examenul AUTO

O nouă veste pentru șoferii din România, la început de an. Apar noi modificări în Codul Rutier.

Citiți și: Acești șoferi nu vor mai avea voie să conducă în România

Ministerul de Interne a lansat un proiect în dezbatere publică prin care propune modificarea a zece articole din Codul Rutier. În acest fel se continuă seria numeroaselor schimbări care au fost adoptate în 2022.

Principalele modificări ale noului proiect

– Înființarea unui registru unic pentru mopede și utilaje agricole, macaralelor care, în prezent, sunt înregistrate la cele peste trei mii de primării din țară. În prezent, dacă un astfel de vehicul este implicat într-un accident, el nu figurează în bazele de date ale MAI, fiind necesară o corespondență cu primăriile pentru identificare. Dacă legea se modifică, accesul poliției va fi instant la baza de date.

Citiți și: Noi schimbări în Codul Rutier! Nu-ți mai ia nimeni permisul

– Noile prevederi le vor permite ofițerilor de la ghișeu să dea amenzi. Ofițerii care lucrează la ghișeele direcțiilor pentru permise, vor putea să constate contravenții, adică să dea amenzi, de exemplu, șoferilor care dețin simultan două permise de conducere, unul emis de România și altul emis, să presupunem, de Spania. Legea interzice asta, iar amenda poate să depășească 2.000 de lei.

– O altă modificare vizează filmarea examenului pentru obținerea permiselor din categoria A.

– Cei care au nevoie de un permis de conducere internațional vor fi afectați de noile prevederi. Documentul este emis în prezent de Automobil Clubul Român, iar Consiliul Concurenței a cerut să fie emis de direcțiile pentru permise.

De asemenea, va fi lămurită și situația celor care își pierd dreptul de a conduce în urma unei condamnări penale. Conform ProTv, avocatul Poporului a sesizat că actualul Cod Rutier îi discriminează pe cei care au avut permis față de cei condamnați pentru infracțiuni rutiere, fără să dețină deloc carnet. Legea nu le permite să își recapete permisul decât după reabilitarea juridică, ceea ce poate dura și câțiva ani, după executarea pedepsei. În schimb, cei care nu au avut niciodată un permis, nu au această interdicție. Dispare astfel reabilitarea juridică pentru cei din prima categorie.

Noile prevederi vor rămâne în dezbatere publica până pe 15 ianuarie. După această dată, Guvernul va adopta modificările, care ar putea intra în vigoare până la finalul lunii.

Sursă foto: www.autovit.ro/blog.scoalamotobucuresti.ro

Eurial 555 x222
570 X 90 POSADA 3