Donaris 930 x 122

pensii

Schimbări majore! Câștiguri uriașe!

Schimbări majore! Câștiguri uriașe!

Citiți și: Revoluție în sistemul de pensii!

Guvernul a aprobat o OUG care aduce cele mai importante schimbări din istoria sistemului de pensii private.

Peste 7,9 milioane de români care contribuie obligatoriu la un fond privat, dintre care circa 110.000 din Argeș, precum și mediul economic în cadrul căruia fondurile sunt un jucător de anvergură, sunt vizați de aceste schimbări.

Citiți și: Veste mare! Vin banii așteptați de oameni!

O primă schimbare esențială vizează moștenitorii participanților care mor înainte de a ieși la pensie.

Până pe 24 decembrie 2022, moștenitorii care dețineau la rândul lor un cont de pensie privată (majoritatea covârșitoare, având în vedere că toți angajații din România sunt obligați să contribuie și în sistemul privat de pensii) nu puteau încasa suma din contul celui decedat, ci doar să transfere activul în propriul cont, urmând să aibă acces la bani când ies la pensie. Modificările aduse legii arată că moștenitorii pot acum să încaseze suma cuvenită, în aceleași condiții ca cei care ies la pensie, adică integral sub forma unei plăți unice sau eșalonat, pe o perioadă de până la cinci ani.

O a doua modificare cu impact direct este eliminarea comisionului de administrare în valoare de 0,5% din contribuția virată lunar.

În al treilea rând, în cazul în care un participant decedează înainte de a ieși la pensie, drepturile nerevendicate de moștenitorii săi nu se mai prescriu după o perioadă de 3 ani, așa cum se întâmpla până acum. Moștenitorii pot solicita plata oricând”, scrie www.studiifinanciare.ro, într-o analiză a modificărilor.

Nu în ultimul rând, cei care dețin o decizie de pensionare pe caz de invaliditate pot revendica suma din cont, indiferent de gradul de invaliditate și de natura acesteia (revizuibil sau nerevizuibil).

 

555 X 222 CUMPANA 2

Comentarii

SMART KIDS 570×90