930×122 POSADA 5

legea educației

Schimbări mari în educație: ore de la 9, cel mult 22 de elevi în clasă, burse de studiu de 400 lei/lună

Alianța “O voce pentru Educație” a anunțat că a depus peste 280 de amendamente la Legea Educației, propuneri care vizează de la chestiuni financiare la modul de desfășurare a școlii, de la burse la decontarea transportului elevilor.

Citiți și: Anumiți elevi pot promova doi ani școlari într-unul

Numărul maxim de elevi într-o clasă ar trebui limitat la 22 și la nivel de gimnaziu și liceu, în loc de 26-28, cât prevede proiectul Legii învățământului preuniversitar, iar legea ar trebui să prevadă ca elevii de gimnaziu să înceapă orele de la 9.00 dimineața, potrivit propunerilor de modificare a proiectului de Lege înaintate de Alianța “O voce pentru Educație” Ministerului Educației, potrivit edupedu.ro

Printre altele, Alianța recomandă să se reanalizeze propunerile ce permit Colegiilor naționale să organizeze examen de admitere în clasa a IX-a, dar și să se elimine prevederile ce obligă liceele să aleagă o singură filieră.

Citiți și: ECATERINA ANDRONESCU: STOP MEDITAȚIILOR CU ELEVII DE LA CLASĂ!

Număr maxim de elevi într-o clasă: 22

Proiectul de lege prevede un număr maxim de 22 elevi în clasă, la nivelul școlii primare, numărul crescând la 26 pentru gimnaziu și 28 pentru liceu. Alianța propune ca numărul elevilor în clasă să fie stabilit la 22 și pentru gimnaziu și liceu, “în vederea creșterii calității actului educațional”. Aceeași limită este propusă și pentru învățământul dual.

Scade, totodată, și numărul mediu de elevi propus pentru o clasă: de la 18 la 16 în cazul gimnaziului și de la 22 la 18 în cazul liceului.

Orele să înceapă de la 09:00

Dacă proiectul de lege prevede că la gimnaziu școala are loc, ”de regulă, cu program de dimineață”, propunerea ”O voce” este ca orele de curs, la clasele a V-a – a VIII-a, să înceapă cel mai devreme la ora 9.00, scrie edupedu.ro.

Să fie menținută bursa de studiu, în cuantum de 400 lei/lună

Autorii amendamentelor includ bursa de studiu în lista burselor prevăzute în proiectul de lege. Ei apreciază “drept necesară păstrarea bursei de studiu, care în arhitectura actuală a sistemului de burse școlare este o bursă de reziliență, acordată elevilor cu rezultate bune la învățătură, însă sub bursa de merit (actuală performanță școlară), dar care provin din familii cu un venit redus (sub salariul minim pe economie/membru de familie). Eliminarea acesteia ar lăsa fără protecție o categorie semnificativă de elevi.

La Religie să se predea istoria tuturor marilor religii

Alianța propune o completare a prevederilor privind disciplina Religie, așa încât ”În cadrul orei de religie se asigură și studierea istoria tuturor marilor religii”.

În plus, este propusă o nouă prevedere, care să specifice în mod clar că “La disciplina religie nu se realizează evaluare”.

Un alt amendament prevede să se stabilească, la nivel de lege, că ”Utilizarea manualelor școlare nu este obligatorie”.

Toate propunerile, AICI

Foto descriptiv

 

555 X 222 CUMPANA 2

Comentarii

2 comentarii

  • Alina Munteanu spune:

    Bună ziua! Domnule ministru al educației faceți ceva și pentru elevi care au avut medie de liceu și ia-ți obligat sa între la profesionala. Dați-le drepturi egale pentru a putea sa dea și ei de bacalaureat o data cu cei din liceu.

  • Serban spune:

    Bravo,SUPER Ok ,Propunerile. Felicitări Sa se PROBE ,PROGRAMUL 09.”SI NR.Elevi.

Lasă un răspuns

New Profesional Consult 570×90