EcoMoto 930×122

legea educației

Schimbări mari în educație: ore de la 9, cel mult 22 de elevi în clasă, burse de studiu de 400 lei/lună

Alianța “O voce pentru Educație” a anunțat că a depus peste 280 de amendamente la Legea Educației, propuneri care vizează de la chestiuni financiare la modul de desfășurare a școlii, de la burse la decontarea transportului elevilor.

Citiți și: Meditațiile, mutate la școală. Nu se plătesc!

Numărul maxim de elevi într-o clasă ar trebui limitat la 22 și la nivel de gimnaziu și liceu, în loc de 26-28, cât prevede proiectul Legii învățământului preuniversitar, iar legea ar trebui să prevadă ca elevii de gimnaziu să înceapă orele de la 9.00 dimineața, potrivit propunerilor de modificare a proiectului de Lege înaintate de Alianța “O voce pentru Educație” Ministerului Educației, potrivit edupedu.ro

Printre altele, Alianța recomandă să se reanalizeze propunerile ce permit Colegiilor naționale să organizeze examen de admitere în clasa a IX-a, dar și să se elimine prevederile ce obligă liceele să aleagă o singură filieră.

Citiți și: Dispare examenul la clasa a V-a

Număr maxim de elevi într-o clasă: 22

Proiectul de lege prevede un număr maxim de 22 elevi în clasă, la nivelul școlii primare, numărul crescând la 26 pentru gimnaziu și 28 pentru liceu. Alianța propune ca numărul elevilor în clasă să fie stabilit la 22 și pentru gimnaziu și liceu, “în vederea creșterii calității actului educațional”. Aceeași limită este propusă și pentru învățământul dual.

Scade, totodată, și numărul mediu de elevi propus pentru o clasă: de la 18 la 16 în cazul gimnaziului și de la 22 la 18 în cazul liceului.

Orele să înceapă de la 09:00

Dacă proiectul de lege prevede că la gimnaziu școala are loc, ”de regulă, cu program de dimineață”, propunerea ”O voce” este ca orele de curs, la clasele a V-a – a VIII-a, să înceapă cel mai devreme la ora 9.00, scrie edupedu.ro.

Să fie menținută bursa de studiu, în cuantum de 400 lei/lună

Autorii amendamentelor includ bursa de studiu în lista burselor prevăzute în proiectul de lege. Ei apreciază “drept necesară păstrarea bursei de studiu, care în arhitectura actuală a sistemului de burse școlare este o bursă de reziliență, acordată elevilor cu rezultate bune la învățătură, însă sub bursa de merit (actuală performanță școlară), dar care provin din familii cu un venit redus (sub salariul minim pe economie/membru de familie). Eliminarea acesteia ar lăsa fără protecție o categorie semnificativă de elevi.

La Religie să se predea istoria tuturor marilor religii

Alianța propune o completare a prevederilor privind disciplina Religie, așa încât ”În cadrul orei de religie se asigură și studierea istoria tuturor marilor religii”.

În plus, este propusă o nouă prevedere, care să specifice în mod clar că “La disciplina religie nu se realizează evaluare”.

Un alt amendament prevede să se stabilească, la nivel de lege, că ”Utilizarea manualelor școlare nu este obligatorie”.

Toate propunerile, AICI

Foto descriptiv

 

555 X 222 POSADA 2

Comentarii

4 comentarii

  • Alina Munteanu spune:

    Bună ziua! Domnule ministru al educației faceți ceva și pentru elevi care au avut medie de liceu și ia-ți obligat sa între la profesionala. Dați-le drepturi egale pentru a putea sa dea și ei de bacalaureat o data cu cei din liceu.

  • Serban spune:

    Bravo,SUPER Ok ,Propunerile. Felicitări Sa se PROBE ,PROGRAMUL 09.”SI NR.Elevi.

  • Andreia spune:

    Ar fi perfect dacă elevi ar primi bursa de merit și de la 9 in sus nu de la 9,50 acest lucru e nedrept de exemplu fetița mea a avut media pe semestrul 2 9,49 și nu are bursa am înțeles ca au crescut copii la note si ca guvernul nu are destui bani ca sa acorde elevilor de la 8,50 in sus dar hai sa nu fim atât de zgârciti si sa le oferim copiilor tot ce este mai bun pe lumea asta ei sunt tot cea ce e mai important pe lumea asta așa ca poate se vor mai gândi la iei sa le ofere bursa de merit de la 9 in sus !

  • Ploscaru Florina spune:

    Bursele sunt foarte mici bursă de merit de la 9.50 150 lei bătaie de joc

Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

New Profesional Consult 570×90