Eurial 930 x 122

SPCRPCIV Argeș

Școlile de șoferi și examinatorii din Argeș, controlați la sânge. Se anunță schimbări la examenul auto

În urma plângerilor venite de la cetățeni privind activitatea Serviciului Permise de conducere și Înmatriculări autovehicule (SPCRPCIV) Argeș, prefectul, Emilia Mateescu, anunță că au fost găsite mai multe nereguli în urma unor controale.

Verificările s-au efectuat în perioada 08 februarie – 09 aprilie 2021.

În urma acestora, prefectul Emilia Mateescu a venit și cu o serie de soluții pentru eficientizarea serviciului SPCRPCIV Argeș.

Astfel, pentru că personalul de la SPCRPCIV Argeș este insuficient în raport cu nevoile candidaților pentru proba practică, Emilia Mateescu a însărcinat 4 funcționari din cadrul Instituției Prefectului, să desfășoare activități în cadrul SPCRPCIV Argeș.

De asemenea, prefectul a dispus ca probele de traseu să se desfășoare și în zilele de weekend. Ca urmare SPCRPCIV Argeș va organiza, pe viitor, probe de traseu și în zilele de sâmbătă.

Pe termen lung, ar putea fi introdusă și o modificare legislativă care să creeze posibilitatea candidaților admiși la proba teoretică de a susține examenul la proba practică la orice SPCRPCIV din țară. Această soluție ar putea duce la  deblocarea situației din județul Argeș și la fluidizarea procesului de examinare, declară prefectul Emilia Mateescu.

Pe parcursul perioadei de verificare s-a constatat că, în ceea ce privește absolvenții școlilor de șoferi, dintre cei 4.522 candidați care s-au prezentat la proba teoretică, doar 2.012 au fost admiși (44,49%), iar dintre cei 3.185 candidați înscriși la proba de traseu, doar 974 au promovat (30,58%).

ÎN CEEA CE PRIVEȘTE ȘCOLILE DE ȘOFERI:

Acestea au fost sancționate pentru mai multe nereguli stipulate în HG 69/2012 (art 4 și art 5), după cum urmează:

-Faptul că nu dețineau și nu au putut prezenta organelor de control documentele prevăzute de legislația specifică în vigoare pe durata pregătirii cursanților. (amenda 6000 RON)

– Unii instructori au omis să informeze cursantul despre obligativitatea purtării centurii de siguranță pe timpul deplasării vehiculelor. (amenda 1000 RON)

– Alți instructori nu au respectat obligația de a efectua pregătirea practică a cursantului în intervalul orar prevăzut în foaia de parcurs și pe traseele stabilite de Poliția Rutieră. (amenda 1000 RON)

– Nerespectarea prevederilor din Codul Muncii, de exemplu faptul că nu țineau evidența orelor de muncă prestate zilnic de fiecare salariat și pentru primirea la muncă a salariaților în afara programului stabilit în contractul de muncă.

– Refuzul de a prezenta inspectorului de muncă documentele și informațiile solicitate necesare controlului.

– Constatarea neefectuarii instruirii din punct de vedere al securității și sănătății în muncă.

– Lipsa autorizației pentru punctul de lucru al societății.

– Lipsa Codului “CAEN 8559 – alte forme de învățământ” pentru a putea desfășura cursul de LEGISLAȚIE RUTIERĂ.

În urma controalelor au fost aplicate 21 de sancțiuni contravenționale cu avertisment și 57 de amenzi contravenționale în valoare totală de 185.510 RON.

ÎN CEEA CE PRIVEȘTE EXAMINATORII ȘI SPCRPCIV ARGEȘ:

Au fost făcute 17 verificări în timpul desfășurării probei practice. În urma acestor verificări s-a constatat necesitatea reprelucrării personalului. În acest sens au fost desfășurate, în interiorul SPCRPCIV Argeș, mai multe programe de instruire a examinatorilor având ca tematică Hotărârea nr 991 din 25.08.2005 și Codului de etică și deontologie al polițistului.

O concluzie a comisiei de control a fost aceea că în perioada de referință 08.02.2021 – 09.04.2021 promovabilitatea generală la proba practică a crescut cu 6.67% , raportat la procentul general din anul 2020.

Foto descriptiv

New Profesional Consult-555×222
eurial 570×90