263 X 587 CUMPANA 1

Adio plafon! Lovitură pentru milioane de români de la 1 iulie! Facturi duble la curent!

Adio plafon! Lovitură pentru milioane de români de la 1 iulie! Facturi duble la curent!

După trei ani de prețuri plafonate, de la 1 iulie 2025, piața de energie electrică din România va fi complet liberalizată.

Măsura vine într-un context în care furnizorii au început deja să trimită noile oferte, iar estimările arată clar: facturile se vor dubla pentru consumatorii care nu se încadrează în categoria de sprijin.

TUNEL 930122 (1)
Afis Wonder Prestige 555222 px

Românii cu venituri mici vor beneficia în continuare de ajutor de stat, însă pentru ceilalți, costul energiei va reflecta realitatea pieței.

Cei care anticipează dificultăți în achitarea facturilor vor trebui să completeze un formular pentru a accesa sprijinul oferit de stat, a explicat ministrul Energiei, Sebastian Burduja, în cadrul emisiunii iBani, moderată de Ștefana Todică.

„Trebuie să fim corecți cu oamenii și să le explicăm faptul că aceste plafoane sunt în vigoare de vreo 3 ani de zile.

(…) Una este să fii într-o stare de vulnerabilitate și atunci statul are datoria să te ajute, alta este să îți permiți totuși să plătești niște costuri reale”, a precizat Burduja.

Scăderea producției interne pune presiune pe prețuri

Pe lângă liberalizarea pieței, România se confruntă și cu o scădere a producției interne de electricitate, înregistrată în primul trimestru al anului.

În lipsa capacităților interne suficiente, țara este nevoită să apeleze tot mai des la importuri, în special în orele de vârf, ceea ce poate însemna costuri suplimentare.

„România nu mai e un mare producător de energie.

930X122 MAIA
Eurial 555 x222

Adio plafon! Lovitură pentru milioane de români de la 1 iulie! Facturi duble la curent!

(…) Dacă importurile sunt din timpul zilei, pot veni din surse ieftine precum parcuri solare sau eoliene. Dar dacă sunt importuri de seară, s-ar putea să fie energie scumpă, din termocentrale pe cărbune din alte țări”, a explicat ministrul, potrivit protv.ro.

Soluția pe termen lung, potrivit lui Burduja, este creșterea producției interne, prin investiții în noi grupuri energetice. Astfel, România ar putea reduce presiunea asupra facturilor și ar deveni mai puțin dependentă de piața externă.

Se teme România de un blackout?

După incidentul de amploare din Spania și Portugalia, apar tot mai des temeri legate de o eventuală pană de curent generalizată în România. Sebastian Burduja respinge însă categoric această posibilitate:

„Nu există acest risc de blackout. (…) Avem un sistem energetic destul de flexibil, un mix de producție divers și s-au făcut investiții importante în rețea. În plus, am început să folosim și energie stocată în baterii.”

Forma finală a mecanismului de sprijin pentru consumatorii vulnerabili va fi stabilită de viitorul Guvern, însă actualul Executiv pregătește deja baza legală pentru implementarea măsurii.

Liberalizarea pieței va marca un moment important în sectorul energetic, cu implicații directe în bugetul a milioane de familii.

Mai multe detalii, AICI.

Eurial 930 x 122 eurial
555 X 222 CAPRA
263×587-2 Grota Rece