930 x122 grota rece

piata_ceair

Am ajuns vai de capul nostru! Importăm fasole din… Egipt

O simplă plimbare prin pieţele şi aprozarele din Piteşti ne dă o dimensiune a dezastrului în care se zbate agricultura argeşeană, în contextul unui dezastru poate mai mare al agriculturii româneşti. Astfel, mare parte din produsele pe care le oferă comercianţii la vânzare argeşenilor provin de peste hotare, în unele cazuri chiar din ţări exotice. Am găsit, de exemplu, fasole din Egipt sau pătrunjel din Turcia, ţări care au un sol mult mai sărac decât al nostru, dar care, iată, reuşesc să fie prezenţi pe piaţă.

Conform unor date furnizate de site-ul Econtext.ro, în Argeş sunt peste 7.000 de hectare de teren nemuncite. Pârloagă, cum s-ar spune. De asemenea, din 1990 şi până în prezent au dispărut şi vreo 8.000 de hectare de livezi.

Populaţia de la ţară îmbătrâneşte, căci tinerii fug de mediul rural, în special peste hotare, iar cei care mai vor să muncească nu prea au cu ce. Lipsa unor politici eficiente de susţinere a agricultorilor din partea statului a dus, de asemenea, la o stare de fapt dramatică în agricultură, fiind acum invadaţi de produse de import.

În loc să creeăm sere în care să punem legume de tot felul, am distrus şi ce era făcut. În los să îi sprijinim pe ţărani, le punem acum şi taxă pe pârloagă, după ce i-am forţat să îşi facă PFA-uri ca să îşi poată lua banii de la Uniunea Europeană prin Agenţia de Plăţi şi Intervenţii în Agricultură. Ce am găsit în magazinele şi pe tarabele din Argeş, drept consecinţă?

Ei bine, putem cumpăra căpşuni din Grecia, cu 17 lei kg, piersici din Chile cu 18 lei kg, prune tot din Chile cu 13 lei kg, mere Golden la 4,5 lei kg din Ungaria (asta, în judeţul care se laudă cu un institut pomicol!), struguri albi din Italia la 15 lei kg (într-un judeţ în care avem un Muzeu Naţional al Viniviticulturii!), pere din Italia cu 6 lei kg, ardei iute (!) din Turcia (0,7 lei kg) şi pătrunjel tot de la „Înalta Poartă” (1 leu legătura), dovlecei din Turcia la 7,5 lei kg şi ardei gras din Olanda – 10 lei kg.

Cireaşa de pe tort e fasolea din Egipt, la preţul de 7 lei kg! Mulţi comercianţi maschează aceste produse sub etichete pe care scriu „din România”, dar totul este pentru a lua ochii clienţilor…

555×222 grota rece
New Profesional Consult 570×90