New Profesional Consult 930 x 122

ANTIȚIGĂNISM

Anti-ţigănismul a devenit infracţiune. Cei găsiţi vinovaţi riscă ani grei de puşcărie

Cei care vor promova doctrine anti-țigăniste riscă pedepse cu închisoarea de până la 10 ani, după ce o lege menită să prevină şi să combată discriminarea faţă de romi a fost publicată marţi în Monitorul Oficial.

Citiți și: Dacă ai așa ceva în casă e infracțiune!

Potrivit Legii nr. 2/2021, care va intra în vigoare de vineri, prin „anti-ţigănism” se înţelege atât percepţia referitoare la romi exprimată ca ură împotriva acestora, cât şi manifestările verbale sau fizice motivate de ură împotriva romilor, îndreptate împotriva romilor ori a proprietăţilor acestora, împotriva instituţiilor/ONG-urilor, liderilor comunităţilor rome sau lăcaşurilor lor de cult, tradiţiilor şi limbii romani. În ceea ce privește faptele pedepsite cu închisoare, legea stabilește următoarele: promovarea în public, în orice mod, a unor idei, concepții sau doctrine anti-țigăniste, precum și utilizarea în public a unor simboluri anti-țigăniste, fapte pedepsite cu închisoare de la trei luni la trei ani.

Excepție fac actele săvârșite în interesul artei, științei, cercetării, educației sau dezbaterii unor aspecte de interes public.

Citiți și: PITEŞTEAN ACUZAT DE ÎNŞELĂCIUNE: PROMITEA RATE MAI MICI LA BĂNCI

Distribuirea sau punerea la dispoziţia publicului prin orice mijloace, de ştiri şi informaţii, materiale anti-ţigăniste se pedepseşte cu închisoare de la un an la cinci ani; aderarea sau sprijinirea sub orice formă a unei organizații cu caracter anti-țigănist, faptă pedepsită cu închisoare de la trei la zece ani.

Simboluri anti-ţigăniste se referă la drapelele, emblemele, insignele, uniformele, sloganurile, formulele de salut, precum şi orice alte asemenea însemne care transmit idei, concepţii sau doctrine care promovează anti-ţigănismul.

Materiale anti-ţigăniste sunt considerate imagini, mesaje text, conţinut audio-video, precum şi orice alte asemenea reprezentări, care transmit idei, concepţii sau doctrine care promovează anti-ţigănismul.

(Foto: descriptiv)

555 X 222 POSADA 2

Comentarii

Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

570 X 90 CAPRA 3