EcoMoto 930×122

cozi

Au stat degeaba la cozi?

Argesenii care au stat in ultimele zile la cozi la diverse institutii pentru a-si plati contributiile aferente veniturilor din activitati profesionale risca sa fi consumat timp si nervi degeaba. Si asta pentru ca legile se schimba in Romania cu viteze amentitoare…

Senatul Romaniei a mentinut, la votul asupra ordonantei numarul 58 de modificare a Codului Fiscal noua prevedere din Cod potrivit careia obligatia declararii, calculului, retinerii si platii contributiilor de asigurari sociale pentru pensii, somaj si sanatate pe venituri de natura profesionala altele decat cele salariale revine platitorului de venit, nu beneficiarului de venit.

Prevederea din Cod se contrazice cu mai multe prevederi din hotararea de Guvern de modificare a normelor de aplicare a Codului, care stipuleaza ca obligatiile de declarare si plata a respectivelor contributii revin beneficiarilor de venit.

Potrivit Normelor la Cod, persoanele fizice care realizeaza venituri de natura profesionala pentru care Codul Fiscal prevede ca se datoreaza contributii individuale au obligatia de a depune cate o declaratie privind asigurarea in sistemul public de pensii, in sistemul asigurarilor pentru somaj, respectiv de a incheia contracte de asigurare in sistemul de asigurari sociale de sanatate, in termene prevazute in norme.

Codul Fiscal are insa putere juridica superioara normelor sale de aplicare. Ceea ce inseamna ca cei care au stat la cozi pentru a depune declaratii de asigurare si a achita contributiile individuale risca sa o fi facut degeaba, dat fiind ca, potrivit Codului, nu ei, ci platitorii de venit trebuie sa declare, sa calculeze, sa retina si sa vireze contributiile.

 

Eco moto 555×222

Comentarii

Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

New Profesional Consult 570×90