New Profesional Consult 930 x 122

base-ep_duster2

Basescu schimba regulile privind asigurarile obligatorii

Presedintele Traian Basescu a promulgat in aceasta saptamana legea care elimina necesitatea incheierii unei polite obligatorii de asigurare a locuintei pentru proprietarii care au cumparat deja o asigurare facultativa care acopera daunele produse de inundatii, cutremure si alunecari de teren. Camera Deputatilor, care a avut rol decizional, adoptase luna trecuta un amendament care prevede ca locuintele asigurate individual sa nu mai intre sub incidenta acestei legi.

Votul deputatilor a venit in contextul in care normele aprobate anterior de Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) ii obligau si pe proprietarii care au deja o asigurare facultativa sa incheie o polita obligatorie, care nu era vazuta ca o supra­asigurare.

Astfel, polita obligatorie urma sa acopere daunele provocate de calamitatile naturale in limita a 20.000 de euro, restul sumei pana la pretul real al locuintei urmand sa fie acoperit de asigurarea facultativa.

Tariful unei polite obligatorii este de 10 sau 20 de euro pe an in functie de materialul de constructie al casei, suma asigurata fiind de 10.000 sau 20.000 de euro. Politele sunt emise de Pool-ul de Asigurare Impotriva Dezastrelor (PAID), o companie detinuta de 13 asiguratori locali si acopera doar daunele provocate de inundatii, cutremure si alunecari de teren.

Conform legii, proprietarii sunt obligati sa cumpere o polita obligatorie pana la 15 ianuarie 2011, in caz contrar urmand sa fie sanctionati de primarii cu amenzi cuprinse intre 100 si 500 de lei. Normele vechi precizau ca proprietarii care au o asigurare facultativa trebuie sa-si cumpere o polita obligatorie imediat ce contractul individual expira.

555×222 grota rece

Comentarii

Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

NOR EXPRES 570×90