pizzeria sapori  930 122

calorifer99

Cat vor plati pitestenii pentru caldura

Scrisoarea de intentie a Guvernului Romaniei catre FMI pentru un nou acord nu lasa loc la nicio intepretare: subventiile de la bugetul statului pentru energia termica vor fi eliminate. Acest lucru, sustin specialistii, poate duce la cresteri semnificative ale valorii facturilor pentru incalzire. La Pitesti, de exemplu, conducerea Termoficarii sustine ca ar fi vorba de circa 15% a valorii facturilor, iar primarul Tudor Pendiuc estimeaza ca din iarna 2011 – 2012 s-ar plati cu 10% pana la 20% mai mult. Totul depinde insa si de politicile locale. Este posibil ca subventiile de la nivel local sa fie marite, iar eliminarea subventiei de la stat sa fie atenuata de majorarea ajutoarelor de incalzire pentru persoanele nevoiase. In cele ce urmeaza, bazandu-ne pe datele furnizate de SC Termo Calor Confort SA, va vom prezenta o serie de estimari privind valoarea facturilor in iarna care urmeaza.

Sorin Apostoliceanu, seful departamentului de facturare – marketing din cadrul SC Termo Calor Confort SA, ne-a pus la dispozitie date referitoare la valoarea medie a facturilor de la garsoniera pana la apartament cu 4 camere. Este vorba de consumuri calculate pentru luna ianuarie a anului in curs. Trebuie mentionat ca valoarea poate diferi de la o unitate locativa la alta in functie de gradul de izolare a blocului, de numarul de persoane debransate, de suprafata radianta, etc. Iata care sunt rezultatele pentru calculul din ianuarie:

Valoarea medie a facturii pentru energia termica in ianuarie 2011:
Garsoniera: 120,88 lei
Apartament 2 camere: 212,79 lei
Apartament 3 camere: 291,19 lei
Apartament 4 camere: 354,71 lei

In ceea ce priveste eliminarea subventiilor de la stat, vom merge pe o varianta de crestere a tarifului la Pitesti de 15%, facand astfel o medie a procentelor anuntate pana acum de factorii de decizie ai municipiului. Iata care sunt rezultatele:

Valoarea medie a facturii dupa posibila aplicare a unei majorari de 15% a pretului gigalacoriei:
Garsoniera: 139,2 lei
Apartament 2 camere: 244,7 lei
Apartament 3 camere: 334,86 lei
Apartament 4 camere: 407,91 lei

Conform spuselor lui Aurelian Nita, directorul SC Termo Calor Confort SA Pitesti, valoarea facturilor va depinde mult si de constructia noilor centrale de cartier. Pentru anul in curs sunt prevazute 11 astfel de obiective de investitii in zonele Razboieni si Craiovei, dupa ce anul trecut au fost facute investitii similare in Prundu si Trivale. Noile centrale asigura un consum redus si o eficienta energetica mai mare, contribuind la reducerea valorii facturilor. Pentru a se ajunge la un asemenea nivel, insa, este nevoie de minimum 30 de centrale de cartier.

[555x222px]KV_WinterSale_epitesti
570 X 90 POSADA 3