930×122 POSADA 5

oltchim

Ce-i aşteaptă pe disponibilizaţii de la Oltchim şi petrochimia din Piteşti

Veşti importante pentru angajaţii de la Oltchim Râmnicu Vâlcea şi de la Divizia Petrochimică Bradu din Argeş care se aşteaptă la disponibilizări în perioada următoare: ordonanţa privind protecţia angajaţilor disponibilizaţi din companiile de stat a primit avizul Executivului.

Forma adoptată stabileşte că Guvernul aprobă doar sumele alocate plăţilor compensatorii. Ordonanţa a fost aprobată în lipsa ministrului Economiei, Varujan Vosganian, plecat din ţară, fiind semnată de un secretar de stat.

În noua formă, ordonanţa nu mai prevede că societăţile de stat care pot efectua concedieri colective, precum şi „numărul de salariaţi ce urmează să fie disponibilizaţi” se stabilesc prin hotărâre a Guvernului, ci că Executivul aprobă doar cuantumul plăţilor compensatorii, iar programul concedierii colective este elaborat de angajator. Prin hotărâre a Guvernului, la propunerea ministerelor de resort, se vor aproba sumele din bugetul asigurărilor pentru şomaj ce se vor aloca pentru plăţile compensatorii, în beneficiul persoanelor disponibilizate, în condiţiile în care există un plan de disponibilizare aprobat.

Noua formă a ordonanţei include şi un articol suplimentar, conform căruia planurile de disponibilizare întocmite de operatorii economici se aprobă „în condiţiile legii”.

Sursa: Mediafax

Eurial 555 x222
eurial 570×90