EcoMoto 930×122

munca_ajofm

Noul Cod al Muncii sau intoarcerea la sclavagism

Angajatii vor deveni scalvi ai angajatorilor. Aceasta ar putea fi concluzia rezumata a noului proiect de Cod al Muncii pe care guvernantii se pregatesc sa il introduca spre aprobare in Executiv si in Parlament.

Una dintre cele mai importante prevederi ale noului act normativ este legata de durata maxima legala a timpului de munca. Aceasta durata va fi de 48 de ore pe saptamana, dar perioada de referinta in functie de care orele de activitate pot fi suplimentate va fi extinsa cu o luna, la patru luni.

Actualul Cod al Muncii stabileste o perioada de referinta de 3 luni luata in calcul pentru depasirea duratei maxime a timpului de munca.

Pentru anumite activitati sau profesii stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil, se pot negocia, prin contractul colectiv de munca, perioade de referinta mai mari de 4 luni, dar care sa nu depaseasca 6 luni (fata de 12 luni in prezent).

Alte propuneri importante sunt urmatoarele:
– Sarcina probei in conflictele de munca va reveni reclamantului, nu angajatorului
– Reprezentantii salariatilor vor putea negocia contractul colectiv de munca
– Perioada obligatorie de concediu neintrerupt scade de la 15 la 10 zile
– Perioada in care poate fi compensata munca suplimentara va fi prelungita la 60 de zile
– Angajatorii pot obliga salariatii sa plateasca pagubele materiale, cu retineri din salariu.

Sursa: Mediafax

{loadposition inside}

Eco moto 555×222

Comentarii

Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

570 X 90 POSADA 3