930×122 CAPRA 5

medic

Peste 7.000 de argeseni datori la sanatate

Peste 7.000 de argeseni sunt datori la sistemul bugetului asigurarilor de sanatate. In consecinta, impotriva lor au inceput deja procedurile de executare silita, in special prin popriri pe salarii.

Subfinantarea sistemului sanitar a reaparut ca subiect principal de dezbatere publica odata cu tragedia de la Maternitatea Giulesti in care 5 bebelusi prematuri si-au pierdut viata intr-un incendiu devastator al sectiei de terapie intensiva.

O analiza a surselor de finantare ale bugetului de asigurari de sanatate ne arata insa ca numai in Arges sunt peste 7.000 de contribuabili care nu contribuie la acest sistem. Concret, conform datelor furnizate de Casa de Asigurari de Sanatate Arges, sunt inregistrati in judet nu mai putin de 7.409 debitori de la bugetul asigurarilor sociale de sanatate! Multi dintre acestia, probabil, beneficiaza de servicii medicale fara sa fi platit insa niciun leu la buget.

In consecinta, conducerea Casei de Asigurari a anuntat ca a inceput procedurile de executare silita a datornicilor pentru recuperarea sumelor restante. Procedura cea mai la indemana este cea a popririlor pe salariile celor in culpa. De multe ori, insa, vina apartine angajatorilor care nu vireaza la bugetul asigurarilor de sanatate sumele retinute din veniturile angajatilor lor. Este vorba atat de firme private, cat si de stat.

Pentru a face fata nevoii de finantare a sistemului de sanatate, guvernantii au anuntat ca pregatesc asa-numitul sistem de coplata a serviciilor medicale. Sistemul inca nu a fost implementat, dar presupune ca toti asiguratii sa achite anumite sume de bani la vizitele la medicul de familie sau la spital ori la internare, indiferent de sumele platite pentru asigurarile de sanatate.

 

New Profesional Consult-555×222

Comentarii

Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

NOR EXPRES 570×90