930X122 MAIA

Profesoara batjocorita de elevi la Campulung (video)

violenta Campulung. 13 octombrie 2009. Liceul National cu Program de Atletism.
Pe Internet, sub denumirea de „Proasta Tutu din LNPA” au aparut deja filmuletele in care elevii injura profesoara, ii fac scene obsene si chiar fumeaza pe catedra
Intr-un alt videoclip filmat tot cu telefonul, un liceean se imbraca in ninja si chiar incearca sa loveasca profesoara, printr-o „lovitura mortala”
Ca scoala nu mai seamana cu nimic din ce era odata, nu mai reprezinta un secret pentru nimeni. Neobrazarea, lipsa bunului simt si a celor sapte ani de acasa transforma institutia care ar trebui sa netezeasca calea elevului spre viitor, intr-una care se dovedeste a fi o adevarata teroare mai ales pentru tinerii profesori. Si aici vorbim de tupeul dus la limite inimaginabile de unii elevi din aceste scoli, mai ales licee. Acest lucru poate fi lesne confirmat de orice tanara profesoara, in special. Campulungul nu face exceptie de la regula, aici fiind intalnit de curand un caz de batjocorire a unei profesoare de la Liceul National cu Program de Atletism, lucru dovedit si de niste filmulete postate pe www.youtube.com
Cum au stat lucrurile de fapt
In ciuda faptului ca datele Politiei indica, in prima parte a acestui an, o scadere cu 34,62% a fenomenului violentei in scoli fata de aceeasi perioada a anului trecut, liceenii continua sa se simta in nesiguranta. Liceenii, mereu liceenii… Dar vorbeste cineva de nesiguranta unui profesor tocmai in fata unor astfel de liceeni?
Popescu Ionela este profesor de matematica la Liceul National cu Program de Atletism din Campulung Muscel din anul 2000. In primii ani aici, lucrurile au mers aparent normal, asa cum trebuie sa mearga intr-o scoala, in sensul ca profesoara venea cu catalogul in clasa, preda lectia, asculta, dadea note si pleca cand se termina ora de curs. Chiar ajunsese sa fie apreciata, prin prisma pregatirii sale in domeniu.
Elevi in picioare pe catedra
Situatia a iesit repede din fagasul normal. Se stie ca un profesor, cu cat este mai intelegator si mai ingaduitor, cu atat este mai putin ascultat de elevi. Asa a patit si Popescu Ionela. Bunavointa a transformat-o repede in marioneta elevilor, altadata prietenii ei, in bunul sens al cuvantului. A fost mult pana au „mirosit-o” unul-doi, apoi o clasa, apoi toata scoala. Cine nu o stia pe „Tutu” sau „Tuti” cum era poreclita tanara profesoara? Ajunsese pana intr-acolo incat numai cine nu voia nu o lua peste picior. Erau ore cand profesoarei nici macar nu i se dadea voie sa se aseze la catedra, sa deschida catalogul sau mai grav sa dea note sau sa invoiasca. Aceste lucruri erau facute chiar de elevi. Adica, la urma urmei, nu era „cool” sa-ti dai singur note cocotat fiind in picioare pe catedra.
P.B., absolvent al Liceului National cu Program de Atletism, promotia 2004, povesteste: „Nu aveam niciunul nimic personal cu ea, numai ca la ora ei nu aveai cum sa stai in banca ta, stiind ca te poti distra pe seama ei. De multe ori ii lipeam biletele cu „Proasta de Tutu” pe spate sau nu o lasam sa ia locul la catedra decat daca ne canta ceva, desi ea era profesoara de matematica. Tin minte ca odata, la ora ei, un coleg i-a bagat o petarda in pantof de i-a zburat cat colo tocul. Asa a plecat la cancelarie, topaind intr-un picior. Faceam burta de ras. Am inteles ca lucrurile nu s-au schimbat nici pana acum!”.
Din pacate, se pare ca asa este. Lucrurile nu s-au schimbat nici pana acum. Ba mai mult, s-au inrautatit.
E greu de crezut sa nu se fi stiut nimic la nivel de conducere atatia ani, mai ales ca, de curand, pe Internet au inceput sa apara filmulete cu profesoara cu pricina in diferite ipostaze incredibile. Pe www.youtube.com, sub denumirea de „Tutu proasta din LNPA” se poate vedea cum elevii fumeaza in clasa si ii adreseaza intrebari de genul „Tutu, cand imi faci si mie o m….e!”. Intr-un alt videoclip filmat cu telefonul, un elev se imbraca in ninja si chiar incearca sa loveasca cadrul profesoral, in lupta lui cu „binele contra raului”.
Chiar s-a indragostit de un elev?
Tot P.B. povesteste ca, de fapt, toate acestea au deviat de la cursul lor natural, atunci cand „profa de mate”, Popescu Ionela s-a indragostit de un elev de la el din clasa. „Pe bune ca se indragostise de el, mai ales ca era nemaritata… cred ca nici acum nu s-a maritat. Ii trimitea biletele de dragoste ii care-i spunea ca daca-i accepta prietenia o sa-i dea numai note de 10. Ar fi putut sa profite de ea, mai ales ca toti stiau, atunci ca si acum ca are momente cand isi pierdea luciditatea, nu prea mai stia ce mai face. Sa ma ierte Dumnezeu, dar cred ca femeia aia avea tulburari psihice. Nu cred ca avea ce sa caute in invatamant, lucru de care ma mir ca nu stia domnu’ director. Sau poate ca stia. In schimb, era profesoara buna, dar nu cred ca mai conta prea mult asta!”.
Ce masuri se pot lua?
Cu siguranta, adevarul e undeva la mijloc. Este posibil totusi ca un profesoara sa se indragosteasca de un elev al sau, acesta sa o ia peste picior si sa urle in gura mare in toata scoala ce i s-a intamplat. Si apoi toti sa procedeze la fel si profesoara sa-si piarda credibilitatea. Statisticile arata totusi ca tot adolescentii sunt cei de la care pleaca totul.
Un profil destul de des intalnit in scolile romanesti este cel al elevului “tare in gura”, cel care ameninta cu forta. Mai bine de jumatate dintre adolescentii intervievati (55%) propun sactionarea acestui tip de comportament prin scaderea notei la purtare, in timp ce 40% sunt de acord cu aceeasi pedeapsa pentru absenteism scolar. Referitor la nevoile lor, adolescentii spun ca vor sa fie ascultati (59%), intelesi (59%) si inconjurati de prieteni (57%). Parintii au o prea mica influenta asupra lor, doar 31% urmeaza sfaturile acestora, in timp ce grupul de prieteni este perceput de 72% dintre adolescenti drept o forta.
Dincolo de aceste generalitati, suntem curiosi sa aflam punctul de vedere al conducerii Liceului in acest caz, poate chiar al Inspectoratului Scolar, pentru ca este greu de inteles cum de nimeni nu a luat nicio masura in acest caz grav.
Sursa: Realitatea Musceleana. Acest material poate fi citit si in numarul de miercuri, 14 octombrie 2009 al saptamanalului muscelean.

555×222  MAIA
570 X 90 POSADA 3