New Profesional Consult 930 x 122

tigani_inapoi

Romii nu se vor tigani

Guvernul a anuntat ca este de acord cu schimbarea denumirii oficiale a persoanelor de etnie roma din „rom” in „tigan”. Romii din Arges nu sunt insa de acord cu propunerea.

Guvernul a anuntat ca este de acord cu schimbarea denumirii oficiale a persoanelor de etnie roma din „rom” in „tigan”, propusa intr-o initiativa parlamentara, bazandu-se pe recomandarile Academiei Romane, precum si pe faptul ca acesta este termenul folosit in majoritatea statelor membre ale Guvernul analizeaza oportunitatea schimbarii denumirii persoanelor de etnie roma, din „rom” in „tigan”, de mai bine de doua luni.

Initiativa a fost inregistrata la Senat in luna septembrie, tot atunci presedintele Traian Basescu declarand ca, in momentul in care s-a decis schimbarea denumirii tiganilor in romi, s-a luat o decizie gresita, europenii facand confuzie intre romi si romani.

Initiativa legislativa a deputatului propune ca, in documentele emise de institutiile din Romania cu referire la persoane de etnie roma/ tiganeasca, denumirea utilizata sa fie de „tigan/tiganca”.

Se propune totodata ca atribuirea de conotatii negative la folosirea acestei denumiri sa fie interzisa.
Motivul pentru necesitatea unei astfel de legi prin faptul ca termenul ‘”rom” genereaza confuzie pe plan international.

Marius Lita, consilierul Prefecturii pentru problemele romilor, ne-a declarat ca el si multi dintre membrii etniei nu sunt de acord cu propunerea parlamentara.

„Tigan este un cuvant peiorativ. Cel mai bine este sa ni se spuna romi, pentru ca nu exista cuvantul de tigan in vocabularul nostru. Nu cred ca aceasta denumire de rom aduce prejudicii cetatenilor majoritari, deci sustinem mentinerea ei”, ne-a declarat Lita.

 

NOR CURIER 555×222

Comentarii

Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

EcoMoto 570×90