930 x122 grota rece

S-a pus piatra de temelie la Catedrala Episcopala si Regale

Curtea de Arges. 10 mai 2009. Principele Radu si Principesa Margareta au pus, astazi, piatra de temelie a viitoarei Catedrale Episcopale si Regale de la Curtea de Arges inaltata la initiativa Episcopiei Argesului si Muscelului cu sprijinul Casei Regale a Romaniei. Familia Regala a participat mai intai la Sfanta Liturghie oficiata de Prea Sfintitul Calinic, episcop al Argesului si Muscelului, dupa care a avut loc slujba de sfintire a locului viitorului lacas de cult cu hramul Sfanta Filofteia si Sfintii Arhangheli Mihail si Gavril, care se va ridica în vecinatatea Manastirii Argesului.Astazi se implineste gandul nostru si al Majestatii Sale Regele Mihai I de a se ctitori la Curtea de Arges viitoarea catedrala episcopala si regala. Asa se va împlini traditia istorica a legaturilor dintre Biserica Ortodoxa Romana si Casa Regala a Romaniei, a spus PS Calinic în discursul tinut dupa punerea pietrei de temelie.Dupa 20 de ani de la sacrificiul romanesc din decembrie 1989 si la 60 de ani de asteptare a Regelui Mihai, fondarea acestei noi catedrale episcopale si regale va reprezenta pentru Romania un moment de întoarcere catre ea însasi, de întoarcere la demnitate, la mandrie, la împletirea armonioasa între democratie si libertati si continuitatea romaneasca atat de greu încercata în ultimele decenii, a spus, la randul sau, Principele Radu.

Conform proiectului, noua catedrala, care va fi si necropola regala, va avea în linii mari arhitectura Bisericii Domnesti de la Curtea de Arges. În incinta va fi prevazut un loc special amenajat, unde vor fi 12 locuri de înmormantare pentru membrii Casei Regale a Romaniei si episcopii Argesului.

În vechea catedrala episcopala de la Curtea de Arges, ctitorita de Neagoe Basarab la începutul secolului al XVI-lea si refacuta la sfarsitul secolului al XIX-lea, sunt înmormantati primii doi regi ai Romaniei, Carol I si Ferdinand. În anul 2003, la Curtea de Arges au fost aduse si ramasitele pamantesti ale regelui Carol al II-lea, care au fost depuse într-o capela din curtea manastirii.

555 X 222 CAPRA

Comentarii

Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

New Profesional Consult 570×90